Nederlandse Bridge Bond

Nieuws van de NBB-Clubsites

 • CLUBKAMPIOENSCHAP 2015/2016
  Aardenburgse Bridge Club De Kaaipoort (14035)

  Anjo en Gerrit  zijn de clubkampioenen van het afgelopen jaar! Met nipte cijfers versloegen ze Huib en Bram en Ingrid en Dian die resp.2e en 3e werden. Namens alle leden VAN HARTE GEFELICITEERD !!                                                                                                                 HIERONDER DE VOLLEDIGE UITSLAG:                                                                                                                                                      1. Anjo Buijze en Gerrit Viveen met 53,99%,                                                                                                                                                   2. Huib Pielaat en Bram Hoogesteger met 53,32%,                                                                                                                                          3. Ingrid Groosman en Dian de Kruijter met 53,12%,                                                                                                                                       4. Ingeborg Monbaliu en Ruud de Meijer met 52,81%,                                                                                                                                      5. Danny Janssens en Kurt Monbaliu met 52,67%,                                                                                                                                           6. Jeanine Lonqueville en Annie van Merode met 51,83%,                                                                                                                                7. Roger de Saer en Manus Schouten met 48,49%,                                                                                                                                          8. Andrea Herpelinck en Romain de Baets met 48,32%,                                                                                                                                    9. Joop Mulder en Wim de Rijcke met 47,10%.

   

   

   

   

   

   

 • Algemene Leden Vergadering donderdag 15 september aanvang 19.00 uur Serenade
  B.C. Liempde (8044)

  uitnodiging voor alle leden van BC Liempde.

   

 • Spel van de week 26 Juli
  Amsterdamse Bridge Academie Club (1006)

  Spel 13

   

   

  NZ hebben samen 28 punten, maar met de fraaie verdeling lijkt een slembod niet onverantwoord.

   

  Bieding

  1. Noord opent 1S, wat antwoordt zuid? Wettigt de hartenkleur een sprong naar 3H? Ik zou het zelf niet doen – ik vind de hartens daar net niet mooi genoeg voor, dus 2H.
  2. Misschien hebben Jon en Palmyra wel 3H geantwoord, dat zou verklaren hoe ze (als enigen) in een hartencontract zijn gekomen.
  3. Wat doet noord na 2H van zuid? De hand is te sterk voor 2S (waarna zuid zou kunnen passen), dus 3R lijkt mij (mancheforcing). Zuid herhaalt nu zijn harten, noord biedt nog een keer schoppen, nu is de gezamenlijke kracht van de beide handen wel duidelijk en kan er slemonderzoek gedaan worden – met 6S als eindbod. Is twee keer geboden.

   

  Af- en tegenspel

  1. Jammer genoeg staan de uitkomsten niet op de site.
  2. Hoe moet oost uitkomen? Ik koos voor troef, waarna Titus 6S maakte.
  3. De beste uitkomst is klaveren. Daarmee verdwijnt klaveren aas van tafel, en kan de hartenkleur niet ontwikkeld worden. Het lijkt erop dat Joop en Joop deze uitkomst gevonden hebben. Jan en Marian zaten tegen hen in 4S, en dat werd gemaakt.
  4. Een hartenuitkomst ligt niet zo voor de hand (mede gezien de bieding) – of je zou moeten hopen dat west meteen kan troeven. Maar na uitkomst kleine harten moet de leider (als ie in 6S zit), het wel meteen goed doen: op tafel de 8 of de 9 leggen, die houdt, nu troef heer eruit snijden en troef trekken, daarna harten heer overnemen en de hartenkleur vrijtroeven. (Als de leider de uitkomst (kleine harten) laat doorlopen naar de hand, gaat het niet goed: hij kan dan alleen met klaveren aas naar tafel om troef te snijden – en kan dan later niet meer bij de hartens komen. En als hij een troefslag afgeeft, kan noord klaveren inspelen – en ook dan is de hartenkleur niet meer te ontwikkelen.)
  5. Jon en Palmyra spelen 4H en halen +2. Kan Zuid altijd 12 slagen halen? Na een klaverenuitkomst (hoog) niet, lijkt me. Maar 4H is altijd maakbaar: na uitkomst hoge klaveren kan de leider nog twee klaverens aan tafel troeven, en verliest dan drie slagen: twee in troef en een in kalveren.

   

  Maarten Henket

 • Continue IMP-WP schaal in District Utrecht per 10 september 2016
  Utrecht (2)

  De IMP scores van alle Bondswedstrijden worden in het komende seizoen 2016-2017 met de continue IMP-WP schalen omgezet naar WP.

  De districten kunnen deze schaal nu ook al invoeren, maar in sept 2017 is de continue schaal sowieso verplicht voor de districten. Het District Utrecht heeft daarom besloten deze schaal met ingang van het viertallenseizoen 2016-2017 dus per 10 september 2016 in te voeren.

  In vrijwel het gehele buitenland wordt er - ook bij gewone drives en op lokaal niveau - al twee tot drie jaar tot grote tevredenheid mee gewerkt. Het was ook te zien op BBO bij het afgelopen EK.

   

  Voor hen die niet zo ingevoerd zijn in de materie:

  Tot dusverre kon het zo zijn dat een team bijvoorbeeld bij 24 spellen en 27 IMP verschil 15 WP kreeg, omdat het net 1 IMP tekort kwam voor 16 WP. Als dat vaak gebeurde in 14 wedstrijden kon dat oplopen naar 3-4 of nog meer WP minder. Dat team werd dus benadeeld bij de oude, zogenoemde discrete, schaal. Bij de continue schaal wordt de uitslag 15,35-4,65 

  De teams, waarvan de score nèt in de volgende IMP groep viel, werden daarentegen juist bevoordeeld. Zij kregen bij 28 hcp 16 WP en dat worden er nu 15,54.

  Wat rekenexercities hebben aangetoond dat in de afgelopen jaren enkele teams niet gepromoveerd of gedegradeerd zouden zijn bij gebruik van de continue schaal.

   

  De totale tabel voor alle aantallen spellen is uiteraard groot, maar er is maar één pagina  nodig per bepaald aantal spellen

  Voor 24spellen is de nieuwe schaal opgenomen in het Districtsboekje en in pdf onder "Uitslagen" opgenomen. Voor meer of minder spellen is de volgende link heel handig http://www.ebu.co.uk/laws-and-ethics/vp-scales

  De continue schaal wordt ook ingevoerd in NBBR versie 3.

   

  Externe viertallen leiders wordt aangeraden enige kopieën van deze pdf file te maken om uit te delen bij de viertallenwedstrijden.

   

   

 • Afloop serie 5 seizoen 2015 /2016
  B.C. Leerdam (2013)
  1. Afloop serie 5

  A lijn

  In de A lijn zijn 13 geldige paren, daardoor degradatie voor 3 paren.

  Als eerste zijn geëindigd het paar Lieneke van de Meulen & Cor de Pender.

  Naar de B lijn degraderen : Riet van Lit & Bert Vonk; Wim Bertens & Kees van Wijk; Francijn Kuipers & Ann de Veer.

  B lijn

  In de B lijn zijn 15 geldige paren, daardoor promotie en degradatie voor 3 paren.

  Als eerste geëindigd het paar Janske van de Water & Jan Leussink.

  Naar de A lijn promoveren Janske van de Water & Jan Leussink; Rietje Segers & Nico van Dijk; Mieke Liebregs & Tom Liebregs.

  Naar de C lijn degraderen Carolien van Leeuwen & Gerrit Arendsen; Riet de Keizer & Rien de Keizer; Aly de Vaal & Nel Spruijt.

  C lijn

  In de C lijn zijn 17 geldige paren, daardoor promotie voor 4 paren. Er is geen degradatie.

  Als eerste zijn geëindigd het paar Jaap Neijts & Walter Roks.

  Naar de B lijn promoveren Jaap Neijts & Walter Roks; Janny van de Burg & Gerrit de Groot; Aad van Dee & Bert Schouten; Martha Prins & Janske van der Sanden.

 • Zomerbridge: hoe de weergoden ons aftroefden (en omgekeerd)
  B.C. Vries (13024)

  Zomerbridge: hoe de weergoden ons aftroefden (en omgekeerd)!

   

  Bridgeclub Vries is de hele zomer actief. Zowel op donderdagavond als op maandagmiddag is de belangstelling voorZomerbridge groot. Op maandagmiddag zijn er tot nu toe gemiddeld 36 spelers per zitting, op de donderdagavond zijn er gemiddeld 35 paren, met pieken van 54 deelnemers op maandag en 42 paren op donderdag.  En de belangstelling neemt alleen nog maar toe!

   

  Op maandag 25 juli konden we niet terecht in de Grote Zaal in Onder de Linden. Geen probleem, want in de Kleine Zaal passen elf tafels. Voldoende, dachten wij, want op de maandag ervoor hadden we aan negen tafels genoeg en slechts éénmaal eerder hadden we veertien tafels bezet.

   

  Maar er meldden zich maar liefst 56 bridgers! Dus veertien tafels, drie meer dan in de Kleine Zaal stonden. Gelukkig was de weersvoorspelling gunstig (het zou droog blijven en het weer zou in de loop dan de middag ook nog beter worden) en dus werden snel drie tafels op het terras bij de Kleine Zaal geplaatst, zodat iedereen kon spelen.

   

  De weergoden hadden helaas niet goed op Weeronline en dergelijke sites gekeken en verrasten ons halverwege de middag met een buitje. Snel moest het “buitengebeuren” worden ontruimd: stoelen, materialen en spelers naar binnen. Gelukkig werd het al snel weer droog, dus hup! de stoelen weer naar buiten, droge kleedjes neergelegd, tafelborden, bidding-boxes en spellen erop en al snel werd verder gespeeld.

   

  Toen de weergoden echter korte tijd later (net als wij) op de site “Buienalarm” keken, zagen ze dat ze hun troeven moesten afspelen. Net op tijd konden we de drie terrastafels inclusief spelers en materialen verplaatsen naar de Grote Zaal, waar wee ruimte was/ Zo kon iedereen de rest van de zitting onderdak spelen, terwijl de regen in royale hoeveelheden uit de lucht kwam.

  De middag verliep door deze omstandigheden wat rommelig, maar er werd toch heel gezellig gekaart.

   

  Hieronder wat sfeerbeelden van de rondjes die op het terras konden worden gespeeld.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • WELKOM op ZOMERBRIDGE in VRIES. Kom vooral op tijd!
  B.C. Vries (13024)

   

  Net als voorgaande jaren kunnen leden en niet-leden deze zomer weer bridgen in Vries!

  Op donderdagavond van 2 juni tot en met 25 augustus organiseert BC Vries “ZOMERBRIDGE” in café-zalencentrum “Onder de Linden”,  Brink 4 in Vries. Aanvang 19.30 uur, aanmelden aan de zaal tussen 19.00 en 19.15 uur(gezien de grote belangstelling in de voorgaande jaren, is tijdige aanmelding gewenst, want vol=vol). We streven er naar om rond 19.20 uur de gidsbriefjes te printen, dan is inschrijving niet meer mogelijk. Er worden 24 spellen gespeeld en de deelnemers worden zo mogelijk op sterkte ingedeeld. In elke lijn zijn er enkele prijsjes. Deelname kost € 4,00 per paar.

   

  Op maandagmiddagvan 30 mei tot en met 29 augustus organiseren we “Mamizo”, eveneens in “Onder de Linden”. Aanvang 13.30 uur, aanmelden aan de zaal tussen 13.10 en 13.20 uur.

  Er worden doorgaans 21 spellen gespeeld. Je mag zonder partner komen, vrijwel altijd is er wel iemand beschikbaar om mee te spelen. Deelname kost € 1,00 per persoon, er zijn geen prijsjes.

  “Mamizo” is bijzonder geschikt voor minder ervaren spelers. Bij voldoende deelname wordt ingedeeld naar sterkte, hetgeen betekent, dat ervaren spelers en minder ervaren spelers in twee aparte lijnen spelen.

   

  Voor NBB-leden zijn bij elke zitting Meesterpunten te verdienen.

   

  Hoewel in principe elke maandagmiddag en elke donderdagavond wordt gespeeld, kunnen onverwachte omstandigheden ervoor zorgen dat een zitting moet worden afgelast. Dat wordt in een zo vroeg mogelijk stadium gemeld op onze website: www.nbbclubsites.nl/club/13024.

   

  Voor meer informatie over Zomerbridge en Mamizo kun je contact opnemen met Martin Lammerts: telefoon 0592-542780 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Nieuw rankingsysteem
  B.C. Berkel-Bridge (7076)

   BC Berkelbridge start het komende verenigingsjaar met een nieuw rankingsysteem. In plaats van competitieronden zijn er het komende jaar alleen nog zittingen. Per zitting krijgt een paar rankingpunten. Onder het kopje "Ranking Berkelbridge maandagavond" is te zien hoe het eruit ziet. Voor dit jaar zijn drie competitieronden ingebracht. Het zegt dus niets over clubkampioenschap. Dit is nog gebaseerd op het oude wedstrijdreglement. 

  Vanaf het nieuwe clubjaar wordt wekelijks de ranking bepaald van een paar. Afwezigheid wordt niet meer bestraft met degradatie. Hooguit dat de het paar niet in aanmerking komt voor het clubkampioenschap. Je blijft op de sterkte spelen op basis van je ranking. Dat is een gemiddelde van de laatste 6 zittingen.

  Op 29 augustus aanstaande staat  een informatie- en instructieavond gepland. Er is dan ook nog zeker tijd om een te bridgen. Kijk alvast hoe het er uit ziet. De technische- en computercommissie is volop met de voorbereidingen bezig.

   

 • PROFICIAT Henk Schalkwijk: NATIONAAL MEESTER MET KROON
  B.C. Revanche (8025)

  Deze week bereikte Henk Schalkwijk het totaal van 60.000 meesterpunten. Binnen de Nederlandse Bridge Bond betekent dat, dat hij de titel "nationaal meester met kroon" mag dragen. Van de ruim 117.000 bridgers in Nederland die bij de NBB zijn aangelsoten, zijn er slechts 185 die deze titel mogen voeren.

  Meesterpunten worden toegekend bij alle bridgewedstrijden die onder de NBB vlag worden gespeeld. Iedereen die lid is van de bridgebond kan meesterpunten verdienen. Het aantal meesterpunten is afhankelijk van welke soort drive wordt verspeeld, het aantal deelnemers en hun speelsterkte.

  Henk heeft deze hoge score bereikt door in de afgelopen jaren veel te spelen en goede resultaten te behalen. Henk is lid van bridgeclub Revanche en van bridgeclub Boxtel.

   

 • bridgecursus voor beginners
  B.C. Stadskanaal (12009)

   

  Op dinsdag 27 september a.s. starten we, bij voldoende deelname,
  een cursus “Bridge voor Beginners” o.l.v. de zeer ervaren NBB-bridgedocent, Grard Kroon.
  Plaats: Zalencentrum “De Rank”, Oosterkade 5 te Stadskanaal
  Kosten: 12 lessen  40,-  €  incl. lesmateriaal + 3 maanden proeflidmaatschap van de Bridgeclub Stadskanaal.
  Voor meer info of aanmelding:
  secretariaat Zwaantje Martens tel.0599 613510 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."">'+addy_text83706+'<\/a>'; //--> .
   

Bridgenieuws van Kees Tammens

Nieuws van Bridgemagazine IMP