WK Bridge 2015, vrouwen vierde

Het wereldkampioenschap bridge voor landenteams was van 26 september - 10 oktober in Chennai (India).
Op de foto: v.l.n.r. Hans Kelder (coach), Carla Arnolds, Meike Wortel, Anneke Simons, Wietske van Zwol, Alex van Reenen (npc), Marion Michielsen en Jet Pasman.
Ons vrouwenteam werd vierde bij het WK, de wedstrijd om het brons tegen Engeland werd verloren.
De Franse vrouwen versloegen USA2 in de finale en werden wereldkampioen.
Bij de open teams is Polen wereldkampioen geworden. De Polen, met de negentienjarige Michal Klukowski in het team, wonnen van Zweden in de finale. USA2 won brons.
Op de WK-website www.topbridge.nl staat meer informatie over het wereldkampioenschap.

Boye Brogeland wint IBPA-Award

Boye Brogeland (Noorwegen) is door de International Bridge Press Association (IBPA) uitgeroepen tot 'Personality of the Year 2015'. Brogeland bracht de verdenkingen omtrent vals spel van diverse topparen naar buiten. Klik hier voor het jury-rapport en de overige awards, bekijk hier het interview van Jan van Cleeff (IMP) met Brogeland.

Inmiddels is bekend dat de Polen Balicki - Zmudzinski er van verdacht worden dat ze hun kaartverdeling aangeven door de kaarten van de dummy op een bepaalde manier aan te raken en dat ze kracht/zwakte aangeven d.m.v. de ruimte tussen de biedkaarten die ze op de tray leggen.
Er zijn drie korte video's gemaakt waarin de verdenkingen met beelden worden toegelicht: Fischer - Schwartz (o.a. positie van de tray), Fantoni - Nunes (positie uitkomstkaart) en Balicki - Zmudzinski.
Klik hier voor alle artikelen op deze website over de vals spel affaires.

Balicki-Zmudzinski niet toegelaten tot WK

De Word Bridge Federation (WBF) heeft zaterdag bekend gemaakt dat de Polen Cezary Balicki en Adam Zmudzinski niet worden toegelaten tot het WK in Chennai. De aanleiding voor deze beslissing waren aanwijzingen omtrent vals spel die door internationale bridge-experts naar de WBF waren gestuurd. Gawrys-Klukowski zullen naar Chennai afreizen om het team aan te vullen.
Meer informatie: WBFBridgewinners.comBridgecheaters.comNewinBridgeIMP; Neapolitan Club.

Anton Maas op de radio over valsspelen

Anton Maas, de captain van het Nederlandse open team, was vrijdagavond te gast bij het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Naast het valsspelen dat de laatste weken al uitgebreid in het nieuws was, wordt ook gesproken over het WK dat vandaag in Chennai (India) begint. Het fragment is hier te beluisteren (het begint na ruim 28 minuten).

BC 't Onstein uitgenodigd voor Champions Cup

Landskampioen BC 't Onstein uit Vorden heeft de uitnodiging van dEuropean Bridge League geaccepteerd om deel te nemen aan de Champions’ Cup van 12 - 14 november in Milton Keynes (Engeland). Namens 't Onstein spelen Berend van den Bos - Joris van Lankveld, Ricco van Prooijen - Louk Verhees en Magdaléna - Richard Ritmeijer.
Voor de Champions' Cup worden o.a. de landskampioenen van de tien beste landen van het laatste Europees Kampioenschap uitgenodigd, Nederland was elfde op het EK 2014. Omdat Duitsland, Israël en Monaco zich hebben teruggetrokken zijn de landskampioenen van Nederland, Turkije en Roemenië alsnog uitgenodigd.

Newsweek: Top Players Busted

De recente beschuldigingen van vals spel aan het adres van een aantal Europese topbridgers beginnen nu ook de aandacht te trekken van de Amerikaanse media.
In Newsweek verscheen het uitstekende artikel 'Bridge World Rocked as Top Players Busted' waarin de achtergronden van de recente onderzoeken naar vals spel worden beschreven. Het artikel eindigt met het korte antwoord dat de Noorse klokkenluider Boye Brogeland terugstuurde toen de aangeklaagde Israëlische bridgers een schadeclaim van één miljoen dollar bij hem indienden: "Please, sue me".
Ook CNBC besteedde aandacht aan de affaire: 'Bridge cheaters take center stage'.

Frankrijk vervangt Duitsland bij WK

De nrs. 7-9 van het EK 2014, (Zweden, Denemarken en Frankrijk) vervangen Monaco, Israël en Duitsland bij het WK dat op 26 september in Chennai (India) begint. Deze drie landen trokken zich terug voor het WK omdat spelers uit hun teams van vals spel worden beschuldigd.
Onno Eskes, captain van het Nederlandse team bij het EK 2014, heeft uitgerekend wat de nieuwe eindstand zou zijn als de wedstrijden van Monaco, Israël en Duitsland geschrapt zouden worden. Nederland zou dan stijgen van de elfde naar de vierde plaats omdat Nederland juist tegen deze drie landen, met nog geen 10 VP's uit de drie wedstrijden, de slechtste resultaten van het EK liet noteren.

Maandagvond zond EenVandaag de reportage 'Bridgewereld in rep en roer, een affaire met Lance Armstrong-achtige proporties' uit. (klik op de link om de uitzending te zien).
En er is een korte video-samenvatting gemaakt over hoe Fantoni-Nunes hun kaarten neerleggen. 

Duits paar bekent vals spel

Het Duitse paar Alex Smirnov - Josef Piekarek (foto) heeft bekend dat zij vals hebben gespeeld. Zij spelen in het Duitse team dat bij het EK 2014 zesde werd en zich daarmee nipt had gekwalificeerd voor het WK dat volgende week begint.
Duitsland is nu het derde van de zes geplaatste landen uit de Europese zone dat zich terugtrekt voor het WK. Monaco en Israël besloten al eerder zich terug te trekken omdat een paar uit hun team van vals spel wordt beschuldigd. Na de 'kuchende dokters' is dit het tweede geval van vals spel waarmee Duitsland wordt geconfronteerd.  Lees hier de verklaring van Alex Smirnov...
Meer informatie: Bridgewinners.com; Bridgecheaters.comNewinBridgeIMP.

Eric Laurant leidt onderzoekscommissie

Eric Laurant is door de European Bridge League (EBL) benoemd tot voorzitter van een commissie die de recente beschuldigingen van vals spel gaat onderzoeken. De paren die beschuldigd worden zijn Fisher-Schwartz (Israël) en Fantoni-Nunes (Italië/Monaco). Laurant was in 2011 de captain van het Nederlandse team dat in Veldhoven wereldkampioen werd. Sinds 2012 zit hij in het bestuur van de European Bridge League.
De NBB heeft de EBL gevraagd een onderzoek in te stellen en passende maatregelen te treffen, de brief kunt u hier lezen.
Landelijke en internationaal trekken de valsspelzaken veel aandacht, zoals in de NRC en Radio 1

Ook Monaco trekt zich terug voor WK

Een team van internationale bridge-experts, waaronder de Nederlandse Maaijke Mevius, heeft op www.bridgewinners.com bekend gemaakt dat er zeer sterke aanwijzingen zijn dat het Italiaanse toppaar Fulvio Fantoni - Claudio Nunes, uitkomend voor Monaco en de nrs. 1 en 2 van de wereldranglijst, vals heeft gespeeld.
De wijze waarop de uitkomstkaart wordt neergelegd zou informatie geven of het een singleton is, of dat de uitkomstkleur juist een hoge(re) honneur bevat. Er werden 85 uitkomsten onderzocht uit tien wedstrijden die gespeeld werden tijdens het EK 2014 waar Monaco 2e werd. Door de spellen, vastgelegd op BBO, naast de video-opnames te leggen werd duidelijk dat de uitkomstkaart bij 82 van de 85 spellen op een specifieke manier werd gespeeld. Zie de video-samenvatting over de manier hoe Fantoni-Nunes hun uitkomstkaart neerleggen.
Na Israël heeft nu ook Monaco zich teruggetrokken voor deelname aan het WK (26 september-10 oktober).

Fisher-Schwartz beschuldigd van vals spel

De Noorse international Boye Brogeland heeft de website bridgecheaters.com geopend waarop hij zijn voormalige teamgenoten Lotan Fisher en Ron Schwartz (Israël) beschuldigt van vals spel. Fisher en Schwartz (Facebook: Ron Schwartz and Lotan Fisher aren't cheaters) hebben de afgelopen jaren talloze toernooien en kampioenschappen gewonnen en zij worden beschouwd als één van de sterkste paren ter wereld. Bekijk deze video waarin het bewijsmateriaal is samengevat.
Israël (Europees kampioen 2014) heeft zich teruggetrokken voor het WK voor landenteams dat op 26 september in India (Chennai) begint, Zweden neemt de plaats van Israël in.
Meer informatie: Bridgecheaters.comBridgewinners.com; NewinBridgeIMP.

4th World Youth Open Championships

Nederland heeft een zilveren medaille gewonnen in het Board-A-Match (BAM) viertallen bij het 4th World Youth Open Championships dat van 20-29 augustus in Opatija (Kroatië) werd gehouden. Het team bestond uit Tim van den Bos - Michel Schols en Tom van Overbeeke - Tobias Polak; npc Anneke Simons en coach Kees Tammens.
Bij de parenkampioenschappen waren Joost Coenen en Adriaan Lucassen met de achtste plaats de beste Nederlanders bij de junioren. Bij het viertallen werden beide teams in de kwalificatie uitgeschakeld. Meer informatie: WBF; dagboek Kees Tammens.

Klik hier voor de NL-teams