14th Red Bull World Bridge Series


Van 10-25 oktober 2014 zijn in Sanya (China) de 14th Red Bull World Bridge Series. In de eerste week wordt om de wereldtitels bij de gemengde viertallen en gemengde paren gespeeld. Daarna zijn de paren- en viertallenkampioenschappen in de categorieën open, vrouwen en senioren.
Er is ook een lokale website voor dit kampioenschap.

Twee jeugdteams voor WK Istanbul bekend

In augustus wordt in Istanbul het WK voor jeugdteams gehouden.
Nederland heeft zich geplaatst voor alle drie de categorieën: junioren (tot 25 jaar), youngsters (aspiranten, tot 20 jaar) en girls (vrouwen tot 25 jaar).
Het is inmiddels bekend welke teams Nederland bij de junioren en girls zullen vertegenwoordigen. Het aspirantenteam wordt op 28 april bekend gemaakt.

De Nederlandse junioren verdedigen in Istanbul de wereldtitel die in 2012 werd gewonnen in Taicang. Toen werd na een zinderende finale met 1 IMP verschil van Israël gewonnen waarbij op het laatste spel een achterstand van 1 imp werd omgebogen in 1 imp voorsprong. De Girls maakten in 2012 het succes compleet door de zilveren medaille te winnen.

Klik hier voor de opstellingen.

Oskam en Vriend in finale selectie EK seniorenviertallen

Zondag 13 april was in NDC Den Hommel in Utrecht de halve finale van de selectiewedstrijden voor het EK seniorenviertallen 2014. De finale is op 10 en 11 mei.
Team Vriend (Bep Vriend (c), Kees Bakker, Anton Maas, Roald Ramer) won van Begas.
Team LBC (Ad Oskam (c), Mike Beijer, Charles Schutte, Jan de Winter) won van Janssens. 
De uitslagen kunt u vinden op de NBB-uitslagenpagina.

Lees meer, o.a. samenstelling van de teams en aanvullende bepalingen.

Duitse wereldkampioenen betrapt op vals spel

Dr. Michael Elinescu en Dr. Entscho Wladow zijn door de World Bridge Federation (WBF) voor tien jaar geschorst wegens vals spel. Elinescu en Wladow maakten deel uit van het Duitse seniorenteam dat in 2013 (Bali) de seniorenwereldtitel won.
In Bali is het paar geobserveerd waarbij ook een videocamera (klik hier voor de opnamen) werd gebruikt. Uit het bewijsmateriaal valt af te leiden dat door te kuchen een bepaalde kleur kon worden aangeven. Zo betekende één keer kuchen tijdens het bieden korte klaveren en twee keer kuchen korte ruiten, enz. Ook de gewenste uitkomst werd daarna op deze manier aangegeven.

Lees meer...

White House Junior Internationals

Van 31 maart tot en met 4 april werd in Het Witte Huis te Amsterdam de 9e White House Junior Internationals gespeeld. Winnaar werd Noorwegen, op de tweede plaats eindigde Duitsland en derde werd Israel. Het beste Nederlandse team (Ned. White) werd 7e.
Drie Nederlandse juniorenteams en het Nederlandse aspirantenteam namen het op tegen jeugdteams uit China, Israel, Japan en zestien Europese landen. In totaal deden 26 teams mee.
Het speelschema, de deelnemers, de uitslagen (results) en bulletins staan op www.jeugdbridge.nl. Het dagboek van organisator Kees Tammens (in het Engels) verscheen dagelijks.

Lees meer...

Brink-Drijver niet naar EK Opatija

Sjoert Brink en Bas Drijver zullen Nederland niet vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap voor landenteams in 2014 in Opatija (Kroatië).
Het EK valt deels samen met de Chinese competitie, waarvoor Brink en Drijver contractuele verplichtingen hebben. Vanaf het moment dat eind vorig jaar de speelweken voor de Chinese competitie bekend werden gemaakt, zijn er diverse pogingen ondernomen om de speelweek, die gedeeltelijk samenvalt met het EK, te verzetten. Afgelopen week heeft de Chinese bond definitief besloten vast te houden aan de originele speeldata. Brink-Drijver hebben daarop de zware beslissing moeten nemen zich af te melden voor het Nederlands team, gezien de financiële belangen die gemoeid zijn bij het spelen in China.
(Foto: Drijver (l) en Brink tijdens het WK 2013 op Bali in actie tegen Japan)

Lees meer...

Niek Brink captain aspiranten

Niek Brink (34) is benoemd tot captain van het aspirantenteam. Hij zal Monique van de Sande opvolgen die op 1 september, na het WK jeugdviertallen in Istanbul, stopt als captain van het Nederlandse aspirantenteam. Niek heeft zelf van 1996 - 2004 EK's en WK's in Nederlandse jeugdteams gespeeld en behaalde daarbij twee zilveren medailles. In 1997 speelde hij samen met zijn jongere broer, de latere wereldkampioen Sjoert Brink, het WK voor jeugdparen. Daarnaast werd de Tilburger Brink in 2001 onderscheiden met de WBF Youth Award.

Monique van de Sande heeft de functie van captain gedurende tien jaar met veel inzet vervuld en heeft er mede voor gezorgd dat de aspiranten zowel op Europees als op mondiaal niveau uitstekende resultaten hebben behaald.

Kernploeg uitgebreid met jeugd

Captain Onno Eskes heeft de kernploeg van het open team uitgebreid met twee jeugdige paren: Berend van den Bos - Joris van Lankveld en Richard Ritmeijer - Magdaléna Tichá. Beide paren zullen komend seizoen voor BC 't Onstein uitkomen.
Van den Bos en Van Lankveld wonnen in 2012 het WK junioren voor landenteams. Bij datzelfde WK won Tichá (foto) zilver bij de girls.
Vooral de stormachtige carrière van Tichá (22 jaar) is opvallend. Zij was in 2011 Talent van het Jaar. Vorig jaar won zij met Ritmeijer de bronzen medaille bij de World Transnational Teams in Bali en afgelopen weekend speelden zij in de finale van de Meesterklasse viertallencompetitie. Voor zo'n jeugdige speelster zijn dit unieke prestaties. 

De kernploeg bestaat verder uit de drie paren die in 2011 wereldkampioen werden in Veldhoven. Klik hier voor de samenstelling van de kernploeg.
Eskes en coach Ton Bakkeren zullen uit deze vijf paren de drie paren kiezen die komende zomer het EK voor landenteams in Opatija (Kroatië) gaan spelen.

Topbridge, Doping en Reglementen

Op deze pagina staan de dopingbepalingen en reglementen die op Topbridge van toepassing zijn.

Lees meer...

Forum Junioren

Er is een forum waarop de junioren uit de kernploeg wekelijks  discussieren over interessante thema’s.  De analyse blijft beperkt tot de junioren plus de coaches maar iedereen kan het lezen: http://www.12forum.nl/forum/?ID=3788