Met onmiddellijke ingang zijn er een aantal wijzigingen in de vrouwenselectie. De nieuwe selectie is voorlopig, ze zal in de nabije toekomst waarschijnlijk nog met een of twee paren worden uitgebreid. Alle paren bereiden zich voor op het open EK (juni 2017 in Italië) en het WK (Venice Cup) dat in augustus 2017 in Lyon zal worden gespeeld.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft een felicitatie gestuurd aan de Nederlandse teams die jl. weekend in Wroclaw wereldkampioen zijn geworden. De felicitatiebrief kunt u lezen door hier te klikken.

Het NOC*NSF uitte zijn waardering voor beide titels door een slagroomtaart bij het bondsbureau te laten bezorgen.
In de NRC stond een interessant achtergrondartikel met Bas en Bob Drijver.

De World Bridge Games werden gehouden van 3 - 17 september in Wrocław (Polen). Dit WK (voorheen Olympiade) wordt gespeeld om de vier jaar, elk land mag met één team deelnemen.
HET OPEN EN HET GEMENGDE TEAM ZIJN WERELDKAMPIOEN GEWORDEN. Zij wonnen beiden met grote voorsprong de voorronde, de 1/8, 1/4 en de 1/2 finale in hun categorie. Ook in de finale toonden deze teams zich de sterksten door Monaco en Rusland gedecideerd te verslaan. 

Foto: Rob Donkersloot
Foto (IMP) links het open team: Bart Nab, Bob Drijver, Simon de Wijs, Bas Drijver, Ton Bakkeren (coach), Bauke Muller, Sjoert Brink, Anton Maas (captain).
Foto rechts het gemengde team: Jan en Aida Jansma, en Magie Tichá en Richard Ritmeijer.
Acht van de tien wereldkampioenen zijn lid van landskampioen BC 't Onstein uit Vorden, Brink-Drijver spelen competitie voor Het Witte Huis (Amsterdam). Het gemengde team werd afgevaardigd door Hans en Monique Melchers van BC 't Onstein.

De International Bridge Press Association heeft de jaarlijkse persprijzen toegekend. De categorie 'Junior Deal of the Year' werd gewonnen door Leen en Marc Stougie uit Lelystad.
Zij speelden een spel tijdens de finale van het WK aspiranten tegen Italië, afgelopen zomer in Salsomaggiore, zo briljant tegen dat aan hun beiden de prijs werd toegekend.
Klik hier voor alle prijswinnende spellen.

Van 22 - 28 augustus werd in Łódź (Polen) het WK bridge voor studenten gespeeld. Nederland eindigde op de 11e plaats; er deden twaalf teams uit acht landen mee. Het Nederlandse team bestond uit Joost Coenen - Arjen de Haas en Maxim Faber - Jamie Westlake. Meer informatie is te vinden via deze website.

Het Nederlandse girls-team is wereldkampioen geworden door in de finale Australië te verslaan. Op de foto het team (Natalia Banaś - Magie Tichá, Merel Bruijnsteen - Janneke Wackwitz, Maaike van Ommen - Esther Visser, npc Anneke Simons en coach Aarnout Helmich) dat overtuigend de finale won.
Het aspirantenteam won de zilveren medaille, het verloor de finale van Italië.
De junioren verloren de wedstrijd om de 3e en 4e plaats van Zweden.
Het wereldkampioenschap voor jeugdlandenteams was van 3-13 augustus in Salsomaggiore (Italië).

Elke twee jaar wordt het Europees Kampioenschap voor jeugdparen gespeeld, in 2016 was dat van 13-17 juli in Liepāja (Letland).
In de categorie meisjes hebben Natalia Banaś - Magie Tichá zilver gewonnen en het brons was voor Merel Bruijnsteen - Janneke Wackwitz.
Bij de junioren waren Ricardo en Chris Westerbeek met de zesde plaats de beste Nederlanders. Oscar Nijssen - Sven Overvelde werden ook zesde bij de aspiranten.
Bij de gemengde paren werden Maaike van Ommen - Kevin Gotink 14e.

Het Nederlandse open team heeft bij het EK in Boedapest een bronzen medaille gewonnen. Op een bijzonder spannende laatste dag, waarbij koploper Frankrijk niet meer kon worden ingehaald, werd eerst ruim gewonnen van concurrent Monaco, daarna krap verloren van Zweden (dat tweede werd) en vervolgens ook ruim gewonnen van Polen. Het Nederlandse team bestaat uit Sjoert Brink - Bas Drijver, Bob Drijver - Bart Nab, Bauke Muller - Simon de Wijs, npc Anton Maas en coach Ton Bakkeren.
Het vrouwenteam, dat nog kans had op een medaille, beleefde een moeilijke laatste dag. Er werd verloren van Rusland, Engeland en Frankrijk. Door de 6e plaats heeft Nederland zich wel geplaatst voor het WK in 2017.
De senioren speelden een wisselvallig toernooi. Vrijwel altijd stonden ze in de buurt van de 9e plaats waar ze uiteindelijk geëindigd zijn.
Meer informatie op topbridge.nl.

De Nederlandse Bridge Bond, de World Bridge Federation en Hans en Monique Melchers hebben onlangs in Museum MORE te Gorssel een intentieverklaring getekend om het Wereldkampioenschap bridge 2019 in Nederland te organiseren. Het betreft, net als het WK in Veldhoven 2011 waar Nederland de Bermuda Bowl won, het WK voor landenteams.
Het WK zal in het najaar 2019 worden gehouden, de plaats is nog onbekend. Dankzij financiële toezeggingen van Hans Melchers (voorzitter van BC 't Onstein) kon Nederland snel handelen nadat de WBF aan Nederland had verzocht de organisatie van Australië over te nemen.
Op de foto van links naar rechts: Marc De Pauw en Gianarrigo Rona van de WBF, Monique en Hans Melchers van BC 't Onstein, Koos Vrieze (voorzitter NBB).

Foto: Janine van IpenburgHet Nederlandse vrouwenteam (foto Janine van Ipenburg) is winnaar van van de Neighbour Challenge, winnaar bij de open teams is Zweden. Het Nederlandse open team werd derde.
De Neighbour Challenge is een oefenwedstrijd in voorbereiding op het Europees Kampioenschap in juni in Boedapest. Deelnemers waren de open en vrouwenteams van Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden, ze waren van 15-17 april te gast in "de Uitkomst", het clubgebouw van BC Vianen (Utr).
De uitslagen (results) zijn te vinden op de NBB-uitslagenpagina.
De eerste Neighbour Challenge werd in 2013 georganiseerd in Kopenhagen (Denemarken). Ook in 2014 werd in Kopenhagen gespeeld, in 2015 was Duitsland gastgever in Berlijn.

Van vrijdag 26 februari t/m donderdag 3 maart werden in Huai'an (China) de Elite Mind Games gespeeld. Aan dit toernooi werd niet alleen bridge maar ook schaken, dammen, go en Chinees schaken gespeeld. Bij bridge deden, naast gastland China, in de open en vrouwencategorie slechts drie andere landen op uitnodiging mee en het Nederlandse vrouwenteam (Carla Arnolds - Wietske van Zwol, Laura Dekkers - Doris van Delft en Jet Pasman - Anneke Simons, coach Hans Kelder) was een van de deelnemers.
Het toernooi bestond uit een viertallen-, paren- en individuele wedstrijd. Op de toernooiwebsite vindt u nadere informatie (bulletins, uitslagen, standen). Bij het afsluitende individuele toernooi eindigde Jet Pasman als eerste en Carla Arnolds als tweede, op de foto de prijsuitreiking.

Van 5-11 februari waren in Monaco de 1st European Winter Games. Dit evenement bestaat uit de Zimmermann Cup (viertallen) en een Board-a-Match toernooi. Het prijzengeld was € 150.000.
Winnaar van de Cup werd het team Zimmermann uit Monaco. Het team met Bob Drijver-Bart Nab en Danny Molenaar-Tim Verbeek werd uitgeschakeld in de 1/4 finale. Ook Sjoert Brink en Bas Drijver (team Era) werden uitgeschakeld in de 1/4 finale, zij wonnen echter wel het afsluitende Board-a-Match toernooi, tweede werden Tom van Overbeeke - Tobias Polak, Maarten Schollaardt - Milan Macura.
Voor meer informatie zie de toernooiwebsite of de website van de European Bridge League.