Van 14 tot en met 18 augustus deden vijftien enthousiaste mini- en jeugdbridgers mee aan het jeugdbridgekamp, dat in Lettele, Overijssel, werd gehouden. Dit kamp is speciaal voor onze jongste generatie bridgers en vond ook al plaats van 1997 tot en met 2005. Daarna moest het helaas worden afgelast, wegens een gebrek aan deelnemers. Sinds het begin van dit jaar is een groep enthousiastelingen bezig geweest om het kamp weer nieuw leven in te blazen. Afgelopen week werd deze wens dus werkelijkheid. Voor een eerste keer is het aantal van vijftien deelnemers natuurlijk mooi, maar de hoop is om het de volgende jaren weer te laten groeien tot de aantallen van vroeger. De deelnemers waren in ieder geval enthousiast. Allen gaven aan volgend jaar zeker terug te komen.

Voor het seizoen 2017-2018 zijn de volgende data voor de centrale jeugdtrainingen vastgesteld:
2017: 10 september, 8 oktober, 5 november
2018: 28 januari, 18 februari, 11 maart, 21 april (NB: dit is een zaterdag), 13 mei, 2 juni

Alle trainingen zijn in het NDC Den Hommel in Utrecht, Kennedylaan 9.
Meer informatie bij de jeugdcoördinator van de BridgeBond Danny Molenaar, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 21 mei is in het Denksportcentrum Den Hommel het Nederlands Kampioenschap Minibridge gehouden.

31 paren streden om de titel. Winnaars, op de foto hiernaast, zijn geworden Job Kruk en Thomas Jonker (Wijchen).

Tweede werden Rick Berghuis en Thijs Kraan (Dronten) en derde werden Marieke v.d. Valk en Frans v.d. Reijden (Bodegraven).

 

In het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel werd zondag 21 mei het pupillenviertallenkampioenschap gespeeld. Acht teams streden om de prijzen.

Nederlands kampioen, op de foto hiernaast, werden Wout Klarenbeek met de drie broers Martijn, Sander en Ronald Goor.

Nederland Wit (Michel Schols - Ricardo Westerbeek, Tom van Overbeeke - Tobias Polak en Joost Coenen - Adriaan Lucassen) heeft de finale van het White House Junior Internationals gewonnen van Polen. De finale werd beslist op het laatste bord, Nederland won met 1 imp verschil. Donderdag won dit team in een spannende kwartfinale van Nederland rood om daarna in de halve finale de sterke Zweedse junioren te verslaan. De winst in de finale kwam vooral door de derde sessie die Nederland won met 53-26. Daarmee gingen ze nét Polen voorbij. De simultane parenwedstrijd is gewonnen door Marie Eggeling en Florian Alter. Gefeliciteerd!

Zondag 19 maart is de jeugd in actie gekomen. In het NDC Den Hommel in Utrecht zijn het Nederlands Kampioenschap minibridge voor scholen en het NK Jeugd Paren gespeeld. Kampioenen bij de junioren zijn Joost Coenen en Adriaan Lucassen, bij de aspiranten Tim van de Paverd en Oscar Nijssen, bij de pupillen Ronald en Sander Goor. Het Maaswaal College uit Wijchen is Nederlands Kampioen Scholen.

Ben jij tussen de 10 en 17 jaar en vind je het leuk om (kaart)spelletjes te spelen? Dan is het nieuwe jeugdkamp wat voor jou! Er staat van alles op het programma, zoals een verrassingsuitje, een sportmiddag en een spetterend slotfeest!

Natuurlijk gaan we ook (mini)bridgen. Zo zijn er meerdere drives, maar worden er ook clinics gegeven door topspelers. Als je nog niet kunt bridgen, is dat geen probleem. Dan leren we je het gewoon!

Romano de Bock meldt ons enthousiast dat de tweedeklassers van het Talentvak Bridge gisteren het Jong en Ouder toernooi hebben gespeeld. Een leuk initiatief en spannend ook omdat de leerlingen voor het eerst een toernooi gingen spelen. Het gebeurde op het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep.

In het weekend van 26 en 27 november werd in het NDC Den Hommel in Utrecht het NK voor jeugdviertallen gespeeld.
Bij de jeugd speelden vijftien teams op zaterdag de kwalificatie, de beste acht teams gingen door naar de finale op zondag. Winnaar bij de junioren is team "Going for Silver" (Tom van Overbeeke - Tobias Polak, Michel Schols - Ricardo Westerbeek). De aspirantentitel ging naar team "Koekenbakkers van Niek" (Youp Caris - Pim Dupont, Oscar Nijssen - Tim van de Paverd).
De uitslagen staan op de NBB-uitslagensite. Fotografie: Louk Herber


De aspirantenkampioenen (foto links): Pim Dupont, Youp Caris, Tim van de Paverd, Oscar Nijssen
Juniorenkampioen: Tobias Polak, Tom van Overbeeke, Ricardo Westerbeek, Michel Schols

Het Bondsbestuur heeft Carla van Rooijen benoemd tot voorzitter van de Commissie Jeugdbridge (CJB). Carla is 23 jaar en woont in Utrecht, zij volgt Willem jan Maas op.
Carla is al langere tijd lid van de CJB en zij ziet het als haar persoonlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat de aanwas van jonge bridgers groeit.
Simone Verlage uit Rotterdam is benoemd als nieuw lid van de CJB.

Meer informatie over jeugdbridge staat elders op deze website en op jeugdbridge.nl

Vrijdag 9 september namen Rinus en Leni Sentse in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg afscheid van “hun” Drakenkaarters. Jarenlang hebben zij zich samen met veel andere vrijwilligers ingezet voor deze jeugdbridgeclub. Bij de NK’s voor de jeugd kwamen ze talloze keren met (letterlijk!) een buslading in opvallend blauwe clubshirts geklede Drakenkaarters naar Utrecht. Vrijdag werd in aanwezigheid van veel oud-jeugdleden een drive gespeeld om Rinus en Leni te bedanken voor hun inzet. Dennis Stuurman was aanwezig om namens de CJB de Touwtrekker aan het echtpaar Sentse uit te reiken.
De Touwtrekker is een onderscheiding die door de Commissie Jeugdbridge toegekend wordt aan een persoon of instantie die zich in bijzondere mate ingezet heeft voor jeugdbridge.

Afgelopen schooljaar was bridge opnieuw een extra vak – talentvak – voor de Leonardo-opleiding van OBS De Zilvermeeuw in Lisserbroek.  
De leerlingen starten met Minibridge Basis en vervolgen na enkele weken met de cursus Jeugdbridge Klaveren en Ruiten.
Na alle schooltoetsen, incl. CITO-toets, volgden eind mei – begin juni de bridgetoetsen en bridge-examens. Het uiteindelijk resultaat is 30 diploma’s (8 Mini-Bridge Basis, 14 Jeugdbridge Klaveren, 8 Jeugdbridge Ruiten en 3 certificaten van deelname) stemde alle leerlingen, ouders, schoolstaf en de docenten Ans Corts en Ed Kilian tevreden. Na de einddrive (met ouders en kinderen) kregen alle leerlingen nog een spel kaarten mee om met de familie thuis het geleerde in de praktijk te brengen. 

Het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) 2016 is gewonnen door spelers van bridgeclub Dombo: Frits en Floris Vlaanderen, Wouter Fitski-Dennis Stuurman. Paris, de denksportafdeling van het Delftsche Studenten Corps, kondigde bij monde van preses Caroline Blom aan ook het NSK van 2017 weer onder haar hoede te nemen in sociëteit Phoenix.
In www.bridgenieuws.wordpress.com (blog Kees Tammens) een impressie van dit toernooi.

Op zondag 22 mei was het pupillenviertallenkampioenschap in NDC Den Hommel in Utrecht. Zeven teams in de leeftijdscategorie t/m 15 jaar streden om de titel.
De wedstrijd werd gewonnen door team Bos (Fabian Bos - Luuk Hartsuiker, Koen Hartsuiker - Tobias Westerveld, 95 WP), gevolgd door team van Egmond (Tony van Egmond - Xavier Friesen, Ronald Goor - Dieter Goudzwaard, 86 WP) en team HVC 3 (Eline Boerekamp - Roos Bouckaert, Carolien Elshout - Pieter Hoogland, 66 WP).
De complete uitslag staat op de NBB-uitslagenpagina