Skip to the main content

Voor de spelers. Voor de sport.

Inloggen

Kennisbank

NBB-Rekenprogramma 4

Het NBB-Rekenprogramma versie 1 stamt uit 2003 en heeft in de praktijk zijn waarde bewezen. Bijna alle bij de BridgeBond aangesloten clubs en ook veel bridge-organisatoren gebruiken dit programma. Het is een basis voor onze dienstverlening geworden. Het NBB-Rekenprogramma is telkenmale (via het uitbrengen van nieuwe versies) verbeterd en ook uitgebreid om aan alle wensen en (steeds groeiende) behoeften van de clubs (en wedstrijdleiders) te voldoen, maar…. .

Na 15 jaar zijn de grenzen van het mogelijke met het NBB-Rekenprogramma op het bestaande softwareplatform bereikt. Nieuwe, door de BridgeBond gewenste, veranderingen kunnen niet meer worden gerealiseerd vanwege technische beperkingen van dit platform.
Om op de toekomst voorbereid te zijn, om een aantal nieuwe wensen te kunnen realiseren en onze dienstverlening verder te blijven ontwikkelen is besloten om het NBB-Rekenprogramma over te zetten op een nieuw (modern) softwareplatform. Dit is een enorme (jarenlange) klus geweest die nu met de komst van versie 4 is gerealiseerd.

Regelmatig zullen nieuwe versies beschikbaar komen; vanaf 22 augustus is versie 4.1.0.1 beschikbaar (grootte: 383.804 bytes). Klik hier voor de updates.

Wat vooral in het begin op zal vallen en mogelijk enige gewenning zal vragen, is de compleet nieuwe lay-out. Alle belangrijke functionaliteit uit versie 3 is meegenomen maar vanwege de nieuwe (betere) lay out zal het daardoor soms even zoeken zijn waar bepaalde opties zich bevinden. Gelukkig zitten de opties op een logische plek en de meeste icoontjes spreken voor zich. Om je een beetje op weg te helpen hebben we op onze website een aantal instructievideo’s gezet.

Licentiecodes
Om met deze versie te kunnen werken, heb je ook nieuwe licentiecodes nodig. De licentiecodes die je nu gebruikt werken namelijk niet binnen versie 4. De nieuwe codes worden automatisch naar de contactpersoon voor het rekenprogramma verstuurd; als u die niet ontvangen heeft, neemt u dan even contact op met de helpdesk.

Waarschuwing
De standaardversie 4 van het rekenprogramma is niet compatible met Office 2010. Installeer het programma niet op computers waarop deze versie van Office staat. Met eerdere en latere versies van Office is er geen probleem. Speciaal voor gebruikers die Office 2010 gebruiken is er een 32-bits versie gemaakt. Als u die wilt gebruiken, stuurt u dan een mailtje naar de helpdesk; u krijgt dan de link naar die speciale versie opgestuurd.

Voor jullie is het de vraag wanneer je club gaat overstappen naar NBB-Rekenprogramma 4. De BridgeBond beseft heel goed dat deze overstap in het begin wennen zal zijn, maar het is wél de toekomst. Hieronder hebben we wat redenen op een rijtje gezet om je beslissing om over te stappen te vergemakkelijken.

Verbeterde functionaliteit in NBB-Rekenprogramma-4

 • Ondersteuning voor de NBB-Clubranking: niet langer nodig om paren met de hand in te voeren.
 • Volledig vernieuwde gebruikersinterface.
 • Meerdere schermen kunnen naast elkaar geopend zijn.
 • Verbeterde methoden om spelers te zoeken voor het indelen bij open zittingen.
 • Verbeterde methode om combiparen te maken.
 • Combitafels worden ondersteund voor top-integrale zittingen en top-integrale groepen.
 • Spelers van competitieparen kunnen invallen in andere competitieparen.
 • Bij het wijzigen van een zitting behouden lijnen waar geen wijzigingen in zijn aangebracht hun scores.
 • Verbeterde indeling van competitiezitting volgens “Picolo” principes (maar nog niet zo goed als Picolo zelf!). Dit zal in de toekomst nog verder verbeterd worden.
 • Er kunnen zittingen met meer dan 60 paren worden aangemaakt.
 • Bij het maken van een back-up kun je nu ook meteen een e-mailadres invoeren waar de back-up naar gestuurd moet worden. De ontvanger krijgt een mail van WeTransfer om de back-up te kunnen downloaden.
 • Cyclische schema’s kunnen via schemabeheer zo geconfigureerd worden dat bij het opzetten van de zitting automatisch het juiste schema gekozen wordt afhankelijk van het zittingnummer.

Waarom zou ik (nu) niet overstappen?

 • De opzet van de schermen en de werking is radicaal anders. Dat zal best wennen zijn. Deze stap kan best wel een jaartje wachten, dan maar even houden wat we hebben.
 • Het programma is jong en bij het introduceren van nieuwe of verbeterde functies kunnen er kinderziektes zijn, ook al is het programma uitgebreid getest.
 • Bekerwedstrijden en individuele zittingen zitten nu nog niet in het programma (deze volgen in latere versies in de loop van dit seizoen).
 • Back-ups van versie 4.0 kunnen niet worden ingelezen in eerdere versies (overgestapt is overgestapt).

Zoals eerder is aangekondigd stopt met de komst van NBB-Rekenprogramma 4 de ondersteuning van NBB-Rekenprogramma 2. Dat betekent niet dat het programma dan niet meer werkt, maar bij problemen kan de helpdesk geen uitkomst meer bieden.

Tenslotte zoals je van de BridgeBond mag verwachten staat de helpdesk natuurlijk klaar om te helpen bij problemen of onduidelijkheden. Nieuw is daarbij dat voor de hulp op afstand voortaan Teamviewer (in versie 4) is ingebouwd. Zo kunnen we je nog beter assisteren bij eventuele problemen.

Handige downloads

Handleiding NBBR versie 4
Download