Bridgen is een leuk en spannend kaartspel; ook voor jongeren. Al op de basisschool kunnen scholieren leren minibridgen, en vanaf de middelbare school ook leren bieden. Sterker nog: jonge mensen pikken het spel vaak sneller op dan ouderen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het leren van bridge de schoolprestaties van leerlingen verbetert. Het geeft dan ook veel voldoening om bridgeles te geven aan jeugdspelers.

Als je zelf een cursus wilt opzetten, kun je vaak terecht bij scholen. Bridge past immers perfect bij een leeromgeving: jongeren oefenen op een leuke manier analytisch denken, samenwerken, kansberekening en concentratie. Ideaal is natuurlijk om bridgelessen aan te bieden als onderdeel van het lesprogramma. Soms hebben scholen al projecten lopen waarin leerlingen vaardigheden kunnen opdoen die buiten het standaard lesprogramma vallen, zoals koken of programmeren. Bridge past hier perfect tussen. Heeft de school hier geen ruimte voor, dan zou je de lessen kunnen aanbieden als buitenschoolse activiteit.

Een cursus voor studenten kun je het beste organiseren via studie- of studentenverenigingen. Veel studentenverenigingen hebben nog van oudsher een bridgeclub. Hier wordt tegenwoordig vaak enkel nog geschaakt of geklaverjast, maar de naam van hun club kan studenten motiveren om bridge een kans te geven.

Een andere optie voor het organiseren van cursussen is samenwerking met lokale bridgeclubs. Cursisten werven kan dan bijvoorbeeld via de clubleden (familie), scholen of universiteiten in de buurt, of sport- en buurtcentra. Je zou ook kunnen denken aan een gecombineerde cursus van (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Wat je ook verzint, belangrijk is het besef dat jeugdbridgers niet zomaar binnenlopen: je zult ze actief moeten werven.

Ondersteuning

De Nederlandse Bridgebond wil er alles aan doen om jeugdbridge te stimuleren. Daarom ondersteunt zij initiatiefnemers die mini- of jeugdbridgelessen willen geven met lesmaterialen en trainingen.*
* Voor materialen voor studenten verwijzen wij je door naar www.studentenbridge.nl.

Lesmaterialen

Voor scholen en bridgeclubs heeft de CJB lespakketten samengesteld. Voor minibridge bestaat dit pakket uit een lesboekje (Minibridge Basis), een docentenhandleiding, PowerPointpresentaties en lesmaterialen (speelkaarten, tafelbladen en scoreformulieren). Voor jeugdbridge zijn er lesboekjes, een docentenhandleiding, examens, diploma's en lesmaterialen. Er zijn drie boekjes Jeugdbridge, oplopend in niveau: het klaveren/ruiten-, harten- en schoppenboekje. Het eerste boekje begint gewoon ‘bij het begin’; je hoeft de kinderen dus niet eerst te leren minibridgen. Voor kinderen die al wel kunnen minibridgen is het klaverendeel handig als herhaling.

Om bekend te raken met de lesmethode kun je altijd een proefpakket aanvragen. Dit doe je door te mailen naar het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook voor individueel gebruik, bijvoorbeeld als je thuis je(klein)kind wilt leren (mini)bridgen, kun je altijd enkele lesboekjes aanvragen.

Voordat je het complete lespakket aanvraagt voor een cursus, is het goed om na te denken over de organisatie. Wie kan je hierbij helpen? Hoe veranker je de cursus in de bridgeclub/school? De ervaring leert dat cursussen vaak afhangen van één enthousiast persoon. Hoewel we zulke initiatieven van harte toejuichen, raden we aan de verantwoordelijkheid te verdelen over meerdere mensen of bridgeclubs. Met een bredere organisatie vergroot je namelijk de kans dat de cursus een terugkerende activiteit wordt.

Trainingen

Om beter te leren lesgeven organiseert de BridgeBond trainingen tot mini- en jeugdbridgedocent. Deze trainingen zijn gratis en worden georganiseerd zodra er voldoende belangstelling is. Geïnteresseerden kunnen mailen naar het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De CJB wil wel benadrukken dat een mini- of jeugdbridgecertificaat niet nodig is om goed les te kunnen geven. Ervaren jeugddocenten zullen wellicht weinig nieuws horen tijdens de training. Maar het kan voor hen ook een kans zijn om kritisch te kijken naar de huidige manier van lesgeven. Beginnende docenten kunnen de trainingen benutten om inspiratie op te doen en bekend te raken met de lesmethoden. 

Meer informatie over de trainingen vind je onder het menu Kader.

Hoe kun je met het spelen van bridge de testresultaten van leerlingen verbeteren?
Een onderzoek naar effecten van bridge op leerprestaties uit 2012 vind je hieronder. Dit document BRIDGE How can playing a game improve your students’ test scores and much more? van Patty Tucker is in het Engels. Het eerste deel hebben we laten vertalen en is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Het is geschikt voor ouders, leraren en studenten.