Wethouder Han de Jager van de gemeente Alphen aan den Rijn reikt diploma’s uit aan leerlingen jeugdbridgecursus
Van ‘superleuk’ tot ‘best wel moeilijk’. Zo werd de jeugdbridgecursus beoordeeld door de leerlingen. In totaal 44 leerlingen uit groep 6/7/8 van de basisscholen Samen op Weg en Via Nova startten eind oktober met de cursus. Bridgedocent was Hans Brunt, van bridgeclub Het Groene Hart. Hij werd bijgestaan door een aantal tafelbegeleiders en de leerkracht. Hans: ‘Het was een bijzonder leuke ervaring om op deze wijze kinderen kennis te laten maken met dit kaartspel.

De theorie heb ik gebracht met behulp van PowerPointpresentaties om dit interactief te laten plaatsvinden. Hierin kwamen vragen met antwoorden naar voren en ik heb filmpjes in de presentatie gezet. Het is niet direct een eenvoudig spel en het is belangrijk de kinderen gefocust te houden. We hebben gewerkt met voorgestoken spellen, zodat de kaarten goed aansloten op de theorie, die werd aangeboden. Veel werk, maar we kregen er veel enthousiasme voor terug.’

‘Beatbox’ wel moeilijk
Vrijwel alle aspecten voor een beginnend bridger zijn behandeld. Het liep van leren kennen van de kaarten, de waarde van kaarten en het bieden tot aan het uitspelen. Uit de enquête onder de spelers kwam naar voren dat de kinderen de puntentelling wel moeilijk vonden en verder het gebruik van de ‘beatbox’, wat overigens een veel leukere benaming is dan een biedbox. Het minst leuk is dummy zijn. Dan mag je zelf niets doen. De kinderen waren van mening dat de leraar goed uitleg gaf en veel geduld had, maar de uitleg duurde soms wel lang. Bridgen is ook niet eenvoudig.

Kinderen trots op hun diploma
Maar op 6 juli was het zover: de cursus werd afgesloten met de uitreiking van een officieel jeugdbridgediploma van de Nederlandse Bridgebond. En dat ging niet zomaar voorbij. Wethouder van Onderwijs, Han de Jager, was aanwezig om de diploma’s uit te reiken, wat bijzonder werd gewaardeerd. Hij zei het knap te vinden dat de kinderen zover waren gekomen. Op de vraag of er kinderen waren die verder wilden, gingen een aantal handen omhoog. BC Het groene Hart kijkt of er op de woensdagavond speciaal tijd vrijgemaakt kan worden voor deze jeugdbridgers.

Al met al een geslaagde cursus, waarin de kinderen veel hebben geleerd. Met dank aan de bridgedocent en zijn ‘groepjeshulpen’, die ook ‘top’ werden gevonden.

Voor meer informatie over jeugdbridge: BC Het Groene Hart, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.