Maar liefst 25 jaar lang heeft Carien Lammers de Kaart van Groningen georganiseerd. Klaas Kok attendeerde ons hierop: "Een heel bijzonder toernooi, waar we elk jaar weer naar uitkeken. Nieuwsgierig welke geheimen van onze provincie we nu weer te zien zouden krijgen." Helaas stopt het toernooi, bij wijze van een klein eerbetoon aan Carien Lammers hierbij het bericht van Klaas Kok.

Op de foto, van links naar rechts: Carien Lammers, Dick Lont, Gerdie van der Leij, vergezeld door de kapitein van de manschappen van de vesting Bourtange

De Kaart Van Groningen
Zondagmorgen om 8:15 uur vertrekken we richting Bourtange voor een bijzonder bridge evenement: De Kaart Van Groningen. 128 bridgers verzamelen zich in restaurant ’s Lands Huys waar om 10:00 uur voor de 25ste keer het startschot wordt gegeven voor dit unieke bridgetoernooi. Wat volgt is een reis langs 7 of 8 plaatsen waar we onze tegenstanders ontmoeten voor 4 spelletjes bridge. Vaak zijn dit bijzondere locaties, al 25 jaar met zorg uitgezocht door Carien Lammers. Kleine kroegjes, kerkjes, molens, kleine musea en kunstgaleries, etc, etc. Elk jaar krijgen de deelnemers een andere route voorgeschoteld, en elke twee jaar bezoeken we een ander deel van onze provincie. Traditioneel wordt het toernooi afgesloten met een muziekje, een stamppot buffet, het zingen van ons Gronings clublied, en ja ook een prijsuitreiking. De hoofdprijs, een rondvlucht boven Groningen, is voor dat paar wiens plaats gelijk staat aan de editie van het toernooi. Het is mede daardoor vooral een heel gezellig toernooi, waar bepaald niet gespeeld wordt “met het mes op tafel”.

Ik heb dit stukje weliswaar in de tegenwoordige tijd geschreven, maar dit jaar beleefden we helaas de laatste editie van dit toernooi. Carien Lammers heeft, met goede redenen, besloten een punt te zetten achter de organisatie van dit evenement. En hoewel ze door de jaren heen veel hulp heeft gehad van eerst Dick Lont en later Gerdie van der Leij is haar rol vanaf de allereerste editie zo groot geweest, dat zij feitelijk onvervangbaar is.  In de jaren dat wij mee hebben gespeeld heeft Carien ons letterlijk alle hoeken van de provincie laten zien.

Klaas Kok

Op de foto: Carien Lammers