Van 26 tot en met 31 maart vinden in het Witte Huis te Amsterdam de White House Junior Internationals plaats. Dit internationale juniorentoernooi van 24 teams kent in totaal maar liefst 22 nationaliteiten. Nederland heeft naast een rood, wit en blauw team ook een oranje team (u-20) en er is een 'transnational' team. De namen zijn bekend.

Zondag 19 maart is de jeugd in actie gekomen. In het NDC Den Hommel in Utrecht zijn het Nederlands Kampioenschap minibridge voor scholen en het NK Jeugd Paren gespeeld. Kampioenen bij de junioren zijn Joost Coenen en Adriaan Lucassen, bij de aspiranten Tim van de Paverd en Oscar Nijssen, bij de pupillen Ronald en Sander Goor. Het Maaswaal College uit Wijchen is Nederlands Kampioen Scholen.

Ben jij tussen de 10 en 17 jaar en vind je het leuk om (kaart)spelletjes te spelen? Dan is het nieuwe jeugdkamp wat voor jou! Er staat van alles op het programma, zoals een verrassingsuitje, een sportmiddag en een spetterend slotfeest!

Natuurlijk gaan we ook (mini)bridgen. Zo zijn er meerdere drives, maar worden er ook clinics gegeven door topspelers. Als je nog niet kunt bridgen, is dat geen probleem. Dan leren we je het gewoon!

Romano de Bock meldt ons enthousiast dat de tweedeklassers van het Talentvak Bridge gisteren het Jong en Ouder toernooi hebben gespeeld. Een leuk initiatief en spannend ook omdat de leerlingen voor het eerst een toernooi gingen spelen. Het gebeurde op het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep.

In het weekend van 26 en 27 november werd in het NDC Den Hommel in Utrecht het NK voor jeugdviertallen gespeeld.
Bij de jeugd speelden vijftien teams op zaterdag de kwalificatie, de beste acht teams gingen door naar de finale op zondag. Winnaar bij de junioren is team "Going for Silver" (Tom van Overbeeke - Tobias Polak, Michel Schols - Ricardo Westerbeek). De aspirantentitel ging naar team "Koekenbakkers van Niek" (Youp Caris - Pim Dupont, Oscar Nijssen - Tim van de Paverd).
De uitslagen staan op de NBB-uitslagensite. Fotografie: Louk Herber


De aspirantenkampioenen (foto links): Pim Dupont, Youp Caris, Tim van de Paverd, Oscar Nijssen
Juniorenkampioen: Tobias Polak, Tom van Overbeeke, Ricardo Westerbeek, Michel Schols

Het Bondsbestuur heeft Carla van Rooijen benoemd tot voorzitter van de Commissie Jeugdbridge (CJB). Carla is 23 jaar en woont in Utrecht, zij volgt Willem jan Maas op.
Carla is al langere tijd lid van de CJB en zij ziet het als haar persoonlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat de aanwas van jonge bridgers groeit.
Simone Verlage uit Rotterdam is benoemd als nieuw lid van de CJB.

Meer informatie over jeugdbridge staat elders op deze website en op jeugdbridge.nl

Vrijdag 9 september namen Rinus en Leni Sentse in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg afscheid van “hun” Drakenkaarters. Jarenlang hebben zij zich samen met veel andere vrijwilligers ingezet voor deze jeugdbridgeclub. Bij de NK’s voor de jeugd kwamen ze talloze keren met (letterlijk!) een buslading in opvallend blauwe clubshirts geklede Drakenkaarters naar Utrecht. Vrijdag werd in aanwezigheid van veel oud-jeugdleden een drive gespeeld om Rinus en Leni te bedanken voor hun inzet. Dennis Stuurman was aanwezig om namens de CJB de Touwtrekker aan het echtpaar Sentse uit te reiken.
De Touwtrekker is een onderscheiding die door de Commissie Jeugdbridge toegekend wordt aan een persoon of instantie die zich in bijzondere mate ingezet heeft voor jeugdbridge.

Afgelopen schooljaar was bridge opnieuw een extra vak – talentvak – voor de Leonardo-opleiding van OBS De Zilvermeeuw in Lisserbroek.  
De leerlingen starten met Minibridge Basis en vervolgen na enkele weken met de cursus Jeugdbridge Klaveren en Ruiten.
Na alle schooltoetsen, incl. CITO-toets, volgden eind mei – begin juni de bridgetoetsen en bridge-examens. Het uiteindelijk resultaat is 30 diploma’s (8 Mini-Bridge Basis, 14 Jeugdbridge Klaveren, 8 Jeugdbridge Ruiten en 3 certificaten van deelname) stemde alle leerlingen, ouders, schoolstaf en de docenten Ans Corts en Ed Kilian tevreden. Na de einddrive (met ouders en kinderen) kregen alle leerlingen nog een spel kaarten mee om met de familie thuis het geleerde in de praktijk te brengen. 

Op zondag 22 mei werd het NK Minibridge gespeeld in NDC Den Hommel. Er deden 60 kinderen uit het hele land mee. Sommigen met ervaring, anderen speelden hun allereerste wedstrijd. Gelukkig zaten de zenuwen het bridgeplezier niet in de weg. Dankzij alle helpende handen (wedstrijdleiding, commissie jeugdbridge, alle ouders en begeleiders) verliep de wedstrijd uitstekend.
Na een spannende strijd werd het NK Minibridge gewonnen door Sven Jansen en Vin Wagenaar (63,75%), met op de tweede plaats Roxanne Eenjes en Emma Janssen (61,61%) en op de derde plaats Stan Deutekom en Renzo Hogenboom (60,54%).

Op zondag 22 mei was het pupillenviertallenkampioenschap in NDC Den Hommel in Utrecht. Zeven teams in de leeftijdscategorie t/m 15 jaar streden om de titel.
De wedstrijd werd gewonnen door team Bos (Fabian Bos - Luuk Hartsuiker, Koen Hartsuiker - Tobias Westerveld, 95 WP), gevolgd door team van Egmond (Tony van Egmond - Xavier Friesen, Ronald Goor - Dieter Goudzwaard, 86 WP) en team HVC 3 (Eline Boerekamp - Roos Bouckaert, Carolien Elshout - Pieter Hoogland, 66 WP).
De complete uitslag staat op de NBB-uitslagenpagina

Het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) 2016 is gewonnen door spelers van bridgeclub Dombo: Frits en Floris Vlaanderen, Wouter Fitski-Dennis Stuurman. Paris, de denksportafdeling van het Delftsche Studenten Corps, kondigde bij monde van preses Caroline Blom aan ook het NSK van 2017 weer onder haar hoede te nemen in sociëteit Phoenix.
In www.bridgenieuws.wordpress.com (blog Kees Tammens) een impressie van dit toernooi.

Polen is de winnaar van het 11e White House Junior Internationals 2016 dat van 21 t/m 25 maart in Het Witte Huis in Amsterdam werd gespeeld. In de finale werd gewonnen van Nederland blauw (Pim Coppens - Bob Donkersloot, Bas van Engelen - Thijs Verbeek, Guy Mendes de León - Thibo Sprinkhuizen) dat daarmee in dit sterke juniorentoernooi een fraaie tweede plaats behaalde.
Naast zes Nederlandse jeugdteams deden er teams mee uit veertien landen.
De website van het toernooi, met de daily bulletins, uitslagen en foto’s: jeudgbridge.nl.

Op zondag 20 maart werd in het NDC Den Hommel in Utrecht het Nederlands Kampioenschap minibridge voor scholen gespeeld. Na een spannende strijd werd het 2e team van de Bernardusschool uit Best (Isa Berende & Yasmien Bonnier, Siem van Erp & Liberace Held) kampioen. Op de tweede plaats eindigde het 1e team van dezelfde school, derde werd het Startblok 2 uit Westervoort.
In totaal deden 24 teams van dertien verschillende scholen mee.
De complete uitslag vind je hier.


Op zaterdag 19 maart was het open juniorenparenkampioenschap 2016 dat gewonnen werd door Chris en Ricardo Westerbeek (met bekers) voor Guy Mendes de León & Thibo Sprinkhuizen (links vooraan) en Pim Coppens & Bob Donkersloot (links achter en rechts voor).

Op zondag 20 maart was het aspiranten- en pupillenparenkampioenschap. Jasper Blom en Tim van de Paverd (foto rechtsboven) werden aspirantenkampioen, Koen Hartsuiker & Tobias Westerveld (foto links) wonnen het pupillenkampioenschap.
Uitslagen (results) op de NBB-uitslagenpagina.

Zondag 31 mei namen zestig Minibridgers deel aan het Nederlands kampioenschap in het NDC Den Hommel.
Na de ochtendzitting stonden Nanet Dijkstra en Rixt Geertsma (foto) uit Feanwâlden op kop. Zij gaven die positie in de middag niet meer uit handen en namen dus de bekers in ontvangst. 
Tweede werden Esther Hogenboom en Elma Naaijen uit Nieuw-Vennep en het brons was voor Axel ten Bokum en Floris Wesselink (Dronten). 
Een groot aantal ouders en vrijwilligers was meegekomen en zij konden nu zelf zien hoeveel plezier de kinderen beleven aan het spelen van Minibridge. 

Zweden is de winnaar van het White House Junior Internationals (WHJI) dat van 29 maart tot en met 3 april voor de 23ste keer werd georganiseerd. In de finale werd Polen met 98-73 verslagen. Zestien landen vaardigden 24 jeugdteams af naar het Het Witte Huis in Amsterdam.
Maandag en dinsdag waren de kwalificaties in twee groepen van twaalf, woensdag de kwartfinales en donderdag de halve finales. Meer informatie: website WHJI, stand (ranking) in de kwartfinales, meer uitslagen (more results), dagboek Kees Tammens.

Op zondag 22 maart werd in NDC Den Hommel in Utrecht het minibridgekampioenschap voor scholen gespeeld.
De nieuwe kampioen werd OBS het Woudhuis 2 (Apeldoorn). Het winnende team (foto) bestond uit Jasper Gruppelaar & Laure Oortwijn en Tim Oosterhuis & Caroline Strohm.
Tweede werd OBS de Biezenkring uit Dongen en derde De Meulebeekschool uit Oostrum (L).

Klik hier voor de uitslag.

Op zondag 22 maart werd in NDC Den Hommel in Utrecht het NK voor jeugdparen gespeeld.
De kampioenen zijn Tom van Overbeeke - Tobias Polak (junioren, foto midden achter), Veri Kiljan - Luc Tijssen (aspiranten), Ronald Goor - Dieter Goudzwaard (pupillen).

Na jaren van teruglopende deelnemersaantallen waren er dit jaar weer verheugend meer paren: 21 bij de junioren (tot 25 jaar), 13 bij de aspiranten (tot 20), 18 bij de pupillen (tot 15) en 52 (minibridge).
Complete uitslagen van junioren, aspiranten en pupillen vindt u op de NBB-uitslagenpagina.

Bridge op Twitter...