Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart worden in heel Nederland de voorronden van het Ruitenboertoernooi 2017 gespeeld. De halve finales zijn op 9 april, de finale op 7 mei.
De spelverdelingen van alle verschillende series zijn in diverse soorten bestanden op deze pagina te vinden:
- pbn voor het NBB-Rekenprogramma (3.1) zodat de spellen ook op de uitslagensite komen, of om bijvoorbeeld de spellen na te spelen met Jack
- csv voor het NBB-Rekenprogramma (2.8)
- als pdf het boekje met uitleg van de gespeelde spellen en een tip van Maarten Schollaardt.
Er is nu ook het bestand waarin alle tips van Maarten Schollaardt uit alle voorrondeboekjes zijn verzameld; leuk om te lezen én te bewaren!

Wil je een bestand opslaan voor eigen gebruik dan klik je met de rechtermuisknop op de juiste dag om het bestand te downloaden. Je kiest daarna in Internet Explorer of Edge voor 'Doel opslaan als...', in Mozilla Firefox voor 'Koppeling opslaan als...' in Google Chrome voor 'Link opslaan als...', in Opera voor 'Opslaan in downloadmap' en in Safari voor 'Download gekoppeld bestand'.
Deze lijst met bestanden werd dagelijks aangevuld, dit was de laatste. Naast alle spellen en boekjes van alle dagen is nu ook het verzamelboekje 'De beste tips van Ruitenboer 2017' beschikbaar.

pbn-bestanden (voor het NBB-Rekenprogramma 3.1 of voor gebruik in Jack)
De spelverdelingen van de voorronden kunnen met het NBB-Rekenprogramma ook op de clubwebsite worden gezet en voor versie 3.1 van het NBB-R kan dat met een pbn-bestand dat je hier kunt vinden. Met pbn-bestanden kun je ook de spellen naspelen met het programma Jack.
Je kunt het opgeslagen bestand importeren in Jack. Problemen met Jack? Stuurt u dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dus niet aan de NBB.
Maandagavond
Maandag en dinsdag overdag
Dinsdagavond
Woensdagavond
Woensdag en donderdag overdag
Donderdagavond
Vrijdag, overdag en avond

csv-bestanden (voor het NBB-Rekenprogramma 2.8)
De spelverdelingen van de voorronden kunnen met het NBB-Rekenprogramma ook op de clubwebsite worden gezet.
Maandagavond
Maandag en dinsdag overdag
Dinsdagavond
Woensdagavond
Woensdag en donderdag overdag
Donderdagavond
Vrijdag, overdag en avond

Om de pdf-bestanden te bekijken of downloaden moet je inloggen met je NBB-Lidnummer en wachtwoord.

Ruitenboer 2016

Van 6 tot 10 maart zijn in heel Nederland voorrondes gespeeld. Het Ruitenboertoernooi is hét toernooi voor de clubspelers van Nederland en eindigt na halve finales op 9 april in een landelijke finale op zondag 7 mei in het NDC den Hommel in Utrecht. We publiceren per dagdeel de spelverdelingen. Voor de organisatoren zijn er de handleiding voor de wedstrijdleider en de handleiding voor het aanmelden van de paren voor de halve finale.

Door de opzet is Ruitenboer een leuk toernooi voor alle clubleden:
•    de club is vrij in de opzet van de speelavond
•    mooie boekjes met uitleg over de gespeelde spellen
•    uitstekende wijn als prijs, in rood en wit
•    één paar gratis naar de halve finale. Extra paren mogelijk voor zeer geringe kosten.
•    een geheel verzorgde finale in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht.

De finale van het Ruitenboertoernooi op 17 april is na een hele spannende strijd gewonnen door Jack Kemper en Loni Sweering van BV Gevangenpoort (Volendam). Tweede werden Jan Willem Hamstra en Richard Winter (BC De Zeerob, Groningen), derde Ad Staals en Ad Vermeulen (BC Dommelbridge, Valkenswaard). De verschillen tussen de nrs. 1-6 waren minder dan 2%.


In het NDC Den Hommel in Utrecht deden 124 paren mee. Zij hadden zich geplaatst via een van de veertien halve finales. 

Kijk op de NBB-uitslagensite voor de uitslagen, per paar en per spel.
De spelverdelingen zijn beschikbaar via de pagina met alle spellen van het toernooi. Er is een pbn-bestand (u kunt de spellen bijv. naspelen met Jack) en u kunt ook het boekje lezen of downloaden (maar daarvoor moet u wel eerst inloggen met NBB-lidnummer en wachtwoord).

Na afloop van de finale werden vier waardebonnen van € 100 verloot onder de clubs die met meer dan 95% van hun leden hebben meegedaan aan de voorronden. De winnaars waren BC Wilhelminapark (Utrecht), BC de Schakel (Heerhugowaard), BC De Hoornsche Compagnie (Hoorn NH) en BC Hoogland.

Ruitenboer 2016Op zondag 3 april werden de halve finales van het Ruitenboertoernooi gespeeld. Op veertien plaatsen verspreid over het land deden ruim 950 paren mee. Eén op de zeven deelnemende paren (afgerond naar boven) heeft zich geplaatst voor de finale op zondag 17 april.
Kijk op de NBB-uitslagensite om uw resultaat te zien, of kijk hoe uw clubgenoten het hebben gedaan.
De spelverdelingen zijn beschikbaar via de pagina met alle spellen van het toernooi. Er is een pbn-bestand (u kunt de spellen bijv. naspelen met Jack) en u kunt ook het boekje lezen of downloaden (maar daarvoor moet u wel eerst inloggen met NBB-lidnummer en wachtwoord).

Van maandag 7 t/m vrijdag 11 maart werden in heel Nederland de voorronden van het Ruitenboertoernooi 2016 gespeeld. De halve finales waren op 3 april , de finale op 17 april.
De spelverdelingen van alle verschillende series zijn in diverse soorten bestanden op deze pagina te vinden:
- csv voor het NBB-Rekenprogramma zodat de spellen ook op de uitslagensite komen
- als pbn-bestand, bijv. om spellen na te spelen met Jack
- in pdf het boekje met uitleg van de gespeelde spellen en extra een tip van Maarten Schollaardt.
Er is ook een bestand waarin alle tips van Maarten Schollaardt uit de voorrondeboekjes zijn verzameld; leuk om te lezen én te bewaren!
Om de pdf-bestanden te bekijken of downloaden moet u inloggen met uw NBB-lidnummer en wachtwoord.

csv-bestanden (voor het NBB-Rekenprogramma)
De spelverdelingen van de voorronden kunnen met het NBB-Rekenprogramma ook op de clubwebsite worden gezet.
Klik met de rechter muisknop op de juiste dag/avond om het csv-bestand te downloaden dat u wilt importeren. U kiest daarna in Internet Explorer voor 'Doel opslaan als...', in Mozilla Firefox voor 'Koppeling opslaan als...', in Google Chrome voor 'Link opslaan als...', in Opera voor 'Opslaan in downloadmap' en in Safari voor 'Download gekoppeld bestand'.
De bestanden bevatten Engelse kaarten (AKQJT), in het NBB-Rekenprogramma kan bij inlezen gekozen worden voor omzetten naar Nederlandse kaarten (AHVB10).
Uitleg over het inlezen van de spelverdelingen in het NBB-Rekenprogramma vindt u hier.
Maandagavond
Maandag en dinsdag overdag
Dinsdagavond
Woensdagavond
Woensdag en donderdag overdag
Donderdagavond
Vrijdag, overdag en avond

pbn-bestanden (bijv. voor gebruik in Jack)
Hier kunt u de pbn-bestanden vinden die u bijvoorbeeld kunt gebruiken om de spellen na te spelen met het programma Jack.
Klik met de rechtermuisknop op de juiste dag om het bestand te downloaden. U kiest daarna in Internet Explorer voor 'Doel opslaan als...', in Mozilla Firefox voor 'Koppeling opslaan als...' in Google Chrome voor 'Link opslaan als...', in Opera voor 'Opslaan in downloadmap' en in Safari voor 'Download gekoppeld bestand'.
U kunt het opgeslagen bestand importeren in Jack. Problemen met Jack? Stuurt u dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dus niet aan de NBB.
Maandagavond
Maandag en dinsdag overdag
Dinsdagavond
Woensdagavond
Woensdag en donderdag overdag
Donderdagavond
Vrijdag, overdag en avond
Halve finale zitting 1
Halve finale zitting 2
Finale zitting 1
Finale zitting 2

Ruitenboer 2016Het 57e Ruitenboertoernooi wordt gehouden van 7 t/m 11 maart 2016. Omdat de wijzigingen van 2015 in goede aarde zijn gevallen, hebben we die natuurlijk gehandhaafd. Voor dit jaar zijn er weer enkele wijzigingen en verbeteringen die we hier noemen:

  • Op veler verzoek hebben we dit jaar niet alleen rode maar ook witte wijn als prijs! De wijn wordt in verhouding 2 rood : 1 wit uitgeleverd, u kunt dus (helaas) niet kiezen hoeveel flessen u per kleur wilt hebben. Als dit goed bevalt, proberen we dat volgende jaren voort te zetten.

  • Eén paar per dagdeel naar de halve finale blijft gratis, extra paren (tot maximaal één op zes opgegeven paren) doen mee voor slechts € 6 per paar.

De handleiding voor de wedstrijdleider vindt u hier.
De handleiding voor inschrijving van de paren voor de halve finale vindt u hier.