Het Nederlandse vrouwenteam heeft de Neighbour Challenge gewonnen. Dat is een oefenwedstrijd die sinds 2013 jaarlijks wordt georganiseerd voor Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Het open team werd derde.
Dit jaar werd gespeeld in Uppsala (Zweden) in voorbereiding op het EK (juni in Italië) en WK (augustus in Frankrijk). 
Meer informatie vind je op de site van de Zweedse bond (in het Engels, onder de Zweedse tekst).


In juli wordt in Šamorín (Slowakije) het Europees Kampioenschap voor jeugdteams gehouden. Nederland doet mee in alle vier categorieën: junioren (t/m 25), aspiranten (t/m 20), pupillen (t/m 15) en meisjes.

Marion Michielsen (links) met partner Meike WortelMarion Michielsen heeft, natuurlijk tot onze grote spijt, besloten om haar bridgecarrière in Zweden verder gestalte te gaan geven. Samen met haar nieuwe bridgepartner Per-Ola Cullin, reeds lang deel uitmakend van de Zweedse selectie, wil zij proberen voor het open Zweedse team geselecteerd te worden. Het is altijd haar ambitie geweest om in een open team te spelen, in eerste instantie in het open Nederlandse team. Nu ze al vier jaar in Zweden woont, is dat geen realistisch doel meer. Tien jaar heeft Nederland van haar bridgekwaliteiten in het vrouwenteam mogen genieten.

Van 16 tot 18 december werd de jaarlijkse Channel Trophy in de Young Chelsea Bridge Club te Londen gespeeld. Bij deze wedstrijd spelen de jeugdteams van de vier 'Kanaallanden' tegen elkaar.
De Nederlandse junioren en girls wonnen hun categorie, de aspiranten werden derde. Een verslagje op de site van de Engelse bond staat hier, uitslagen en verdere informatie vindt u hier.

Van 24 november tot 4 december is in Orlando de Amerikaanse Fall National. Tijdens een National, waarvan er drie per jaar zijn en waar duizenden bridgers aan meedoen, worden er continu toernooien gespeeld. Aan de twee belangrijkste wedstrijden, de Reisinger (viertallen) en de Life Master Open Pairs, doen bijna alle topbridgers uit de hele wereld mee.
Marion Michielsen boekte één van de grootste successen uit haar loopbaan door met Zia Mahmood de Life Master Pairs te winnen. Zij hadden één top voorsprong op de nummer twee, klik hier voor de uitslag.
Ook Louk Verhees en Ricco van Prooijen zorgden voor Nederlands succes door de NA Swiss te winnen.
Zie ook IMP of Bridgewinners.

In Zagreb (Kroatië) werd van 10 t/m 12 november het toernooi om de Champions' Cup gespeeld. Winnaar werd Monaco dat in de finale overtuigend het Noorse Heimdal versloeg. Landskampioen BC 't Onstein werd met overmacht eerste in de kwalificatie maar verloor zaterdag eerst de halve finale van de Noren en daarna ook de wedstrijd om de 3e/4e plaats tegen Bamberg (Duitsland).
Het team van ´t Onstein bestond uit Bob Drijver - Bart Nab, Bauke Muller - Simon de Wijs en Ricco van Prooijen - Louk Verhees.
In de Champions' Cup spelen de kampioenen van de landen die bij het laatste EK op de eerste tien plaatsen eindigden, aangevuld met een team van het gastland en de winnaar van de vorige keer.

Afgelopen weekend wonnen Marion Michielsen en Meike Wortel (foto) in Zweden het nationale viertallenkampioenschap, beide topspeelsters wonen in Scandinavië.
Er doen meer Nederlandse topbridgers mee aan buitenlandse nationale kampioenschappen. In Rusland zijn zelfs sinds 2013 Nederlanders viertallenkampioen: 2013 Sjoert Brink - Bas Drijver, 2014 Berend van den Bos - Joris van Lankveld, 2015 en 2016 Bauke Muller - Simon de Wijs.
In China zijn Brink - Drijver ook al eens landskampioen geworden en afgelopen seizoen wonnen Jacco Hop en Gert-Jan Paulissen in België de nationale viertallentitel met de Belgische club 'Brussels Centre Oree Bridge'.

Met onmiddellijke ingang zijn er een aantal wijzigingen in de vrouwenselectie. De nieuwe selectie is voorlopig, ze zal in de nabije toekomst waarschijnlijk nog met een of twee paren worden uitgebreid. Alle paren bereiden zich voor op het open EK (juni 2017 in Italië) en het WK (Venice Cup) dat in augustus 2017 in Lyon zal worden gespeeld.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft een felicitatie gestuurd aan de Nederlandse teams die jl. weekend in Wroclaw wereldkampioen zijn geworden. De felicitatiebrief kunt u lezen door hier te klikken.

Het NOC*NSF uitte zijn waardering voor beide titels door een slagroomtaart bij het bondsbureau te laten bezorgen.
In de NRC stond een interessant achtergrondartikel met Bas en Bob Drijver.

De World Bridge Games werden gehouden van 3 - 17 september in Wrocław (Polen). Dit WK (voorheen Olympiade) wordt gespeeld om de vier jaar, elk land mag met één team deelnemen.
HET OPEN EN HET GEMENGDE TEAM ZIJN WERELDKAMPIOEN GEWORDEN. Zij wonnen beiden met grote voorsprong de voorronde, de 1/8, 1/4 en de 1/2 finale in hun categorie. Ook in de finale toonden deze teams zich de sterksten door Monaco en Rusland gedecideerd te verslaan. 

Foto: Rob Donkersloot

Foto (IMP) links het open team: Bart Nab, Bob Drijver, Simon de Wijs, Bas Drijver, Ton Bakkeren (coach), Bauke Muller, Sjoert Brink, Anton Maas (captain).
Foto rechts het gemengde team: Jan en Aida Jansma, en Magie Tichá en Richard Ritmeijer.

De International Bridge Press Association heeft de jaarlijkse persprijzen toegekend. De categorie 'Junior Deal of the Year' werd gewonnen door Leen en Marc Stougie uit Lelystad.
Zij speelden een spel tijdens de finale van het WK aspiranten tegen Italië, afgelopen zomer in Salsomaggiore, zo briljant tegen dat aan hun beiden de prijs werd toegekend.
Klik hier voor alle prijswinnende spellen.

Van 22 - 28 augustus werd in Łódź (Polen) het WK bridge voor studenten gespeeld. Nederland eindigde op de 11e plaats; er deden twaalf teams uit acht landen mee. Het Nederlandse team bestond uit Joost Coenen - Arjen de Haas en Maxim Faber - Jamie Westlake. Meer informatie is te vinden via deze website.