Bij de Wereldkampioenschappen bridge 2017 zijn de winnaars bekend: VS2 won van Frankrijk met 2 imp verschil de Bermuda Bowl (open teams), China was veel te sterk voor Engeland bij de vrouwen, bij de senioren won VS2 van Italië.
In de kwalificaties plaatsten beide Nederlandse teams zich voor de kwartfinale waarin ze werden uitgeschakeld, het open team door Nieuw-Zeeland en de vrouwen door China.

Op de speciale website topbridge.nl vind je dagboekberichten, foto's en uitslagen. Daar ook meer informatie over het WK transnational.
Hieronder de voorbeschouwing van de captains Wubbo de Boer en Alex van Reenen.

De Bermuda Bowl voor het open team en de Venice Cup voor het vrouwenteam komen in zicht. Deze evenementen zijn voor topbridgers de belangrijkste platforms om te presteren. Het vrouwenteam is, zoals eigenlijk al vele jaren, een goede kanshebber om hoog te eindigen. Voor het open team is dat minder duidelijk. Ten eerste is het vaste paar Sjoert Brink en Bas Drijver verhinderd en daarmee moeten we inboeten op kwaliteit en scorend vermogen. Ten tweede is de concurrentie moordend. De VS vaardigt twee teams af die sterker zijn dan voorheen. Uiteraard is Europa weer sterk vertegenwoordigd met zeven sterke landen. Samen met China, Australië, Brazilië en Zuid-Afrika zal het dringen worden om een plaats bij de eerste acht te realiseren. Pas daarna wordt de knock-out gespeeld.

Bij de dames laat de absentie van Marion Michielsen en Meike Wortel zich ongetwijfeld voelen. Marion wil zich, in de nabije toekomst, graag richten op het open Zweedse team en ook Meike heeft op dit moment andere prioriteiten. Daarnaast dragen de oudgedienden Jet Pasman en Anneke Simons langzaam het stokje over.

Als grootste concurrenten voor de medailles, want het behalen daarvan is natuurlijk zowel streven als uitgangspunt, zijn de "usual suspects” aan de orde: Frankrijk, Engeland, VS 1 en China met als gevaarlijke outsiders Polen, Rusland, maar ook Zweden en Italië zijn gevaarlijke tegenstanders.
Nota bene: Italië is op het laatste moment toegevoegd omdat Trinidad & Tobago zich heeft teruggetrokken.

Als open team hebben we toch alle reden om positief te zijn. Met Bauke Muller - Simon de Wijs hebben we een van de meest ervaren en sterkste paren in het veld. Samen met de uitstekende jonge paren Bob Drijver - Bart Nab en Berend van den Bos - Joris van Lankveld hebben we een team dat een goede kans heeft om zich te kwalificeren voor de knock-out. Dat is ons eerste doel. Eenmaal in de knock-out weet je nooit wat er gaat gebeuren. Dan mogen we pas dromen over meer. Op de foto links Joris en rechts Berend. De foto dateert uit 2011 en is gemaakt in Kroatië tijdens het World Youth Bridge Congress, waar ze maar liefst twee keer wereldkampioen bij de junioren werden.

Het vrouwenteam zal op de WK in Lyon bestaan uit Magie Ticha met Wietske van Zwol. Een nieuw partnership weliswaar maar in Montecatini al direct Europees kampioen vrouwenparen geworden. Afzonderlijk ook met een uitgebreid palmares. Op dit moment is Magie zelfs tweemaal wereldkampioen viertallen: bij de gemengde viertallen met echtgenoot Richard Ritmeijer en bij de girls met Natalia Gawel (ook wel bekend onder de naam Banaś), die nu in de Venice Cup voor Polen speelt. Natuurlijk zijn we zeer verheugd dat we eindelijk Magie in de vrouwenselectie hebben kunnen opnemen, een “understatement”. Op de foto de huldiging tijdens de Europese Kampioenschappen in Montecatini: links Magie en rechts Wietske.

Carla Arnolds en Martine Verbeek zijn oude getrouwen in het team, nog niet zo lang samenspelend, maar hun optreden in Montecatini geeft veel vertrouwen voor de WK in Lyon.

Het team wordt gecomplementeerd door Merel Bruijnsteen - Laura Dekkers. Laura begint langzamerhand ook al tot die oude getrouwen te behoren. Met Marion Michielsen, Judith Nab en Doris van Delft heeft zij al eerder acte de présence gegeven in het vrouwenteam. En dan Merel. Een stormachtige bridgecarrière mag je het gerust noemen. Recentelijk in Slowakije nog Europees kampioen bij de girls geworden (met Janneke Wackwitz) en ook zij is net als Magie regerend wereldkampioen viertallen bij de girls.

Er is dit jaar bij de open selectie veel gespeculeerd over welke paren er gekozen zouden worden voor het team. Het was een lastige keuze omdat de zes paren niet of nauwelijks voor elkaar onderdeden. Hoe onze keuze gaat uitpakken is niet te voorspellen. Wat we wel weten is dat de spelers zeer gemotiveerd zullen zijn. Met een beetje geluk en goede vorm gaan we ervan uit dat we in ieder geval ons eerste doel gaan bereiken.

Ook bij de vrouwen geldt dat plaatsing bij de laatste acht in de round robin, waarmee de knock-outfase wordt bereikt, het eerste streven is maar zoals eerder al gezegd is de doelstelling een medaille. Noblesse oblige.

Zowel de Venice Cup als de Bermuda Bowl beginnen op zaterdag 12 augustus met de officiële opening. De wedstrijden zelf beginnen op zondag 13 augustus. Na zeven dagen round robin, drie wedstrijden op een dag, plaatsen de eerste acht landen zich voor de kwartfinale, die twee dagen zal duren. Dat geldt vervolgens ook voor de halve finale. De finale bij de Bermuda bowl zal zelfs drie dagen in beslag nemen.

Wij, de captains en coaches van het open en vrouwenteam, zullen je dagelijks op de hoogte houden van ons wel en wee en zo af en toe zullen wij ook supporters vragen hun impressie aan het dagboek toe te vertrouwen.

Wubbo en Alex