Op 17 juni namen 84 deelnemers uit het hele land deel aan de Landelijke Open Golf- & Bridgewedstrijd op de golfbaan in Dirkshorn. Het is een bijzonder geslaagd evenement geworden. In de ochtend werd onder goede weersomstandigheden op de uitstekend onderhouden golfbaan de golfwedstrijd gespeeld en na de lunch vond in het sfeervolle clubhuis de bridgewedstrijd (zes ronden van vier spellen) plaats.
De Landelijke Open Golf- & Bridgewedstrijd is gewonnen door de broers Rob en Peter ter Horst (links op de foto) uit Arnhem. Beiden zijn lid van de Golfclub Landgoed Welderen in Elst (Gld) en de Bridgeclub Interbridge uit Arnhem.

WekoWijzer 138 is nu digitaal beschikbaar op de NBB-site (uitsluitend voor NBB-leden).
De WekoWijzer is bedoeld voor het wedstrijdtechnisch kader maar iedereen met interesse in de spelregels of het organiseren van wedstrijden zal interessante artikelen aantreffen.
In dit nummer de volgende artikelen: Uitspraken van de Protestcommissie, Vragen aan het bondsbureau, De nieuwe spelregels, de EBL-bijeenkomst in Athene, enkele rectificaties uit nummer 137.
Klik hier om in te loggen en te downloaden.

Steeds meer bridgers vullen hun systeemkaart op de computer in. Dan kan er gemakkelijk een nieuw exemplaar worden geprint en ziet het er netjes uit. Hieronder treft u een aantal systeemkaarten aan die u kunt invullen en printen.
* Voor de Bondscompetitiewedstrijden (Tweede Divisie en hoger) is het verplicht gebruik te maken van een van de kaarten die met * of ** is gemarkeerd. Voor de Meesterklasse viertallen is uitsluitend het model met ** toegestaan.
De systeemkaarten kunt u downloaden door onderaan dit artikel in te loggen (alleen voor NBB-leden).

Deze systeemkaarten kunt u op de computer aanpassen en vervolgens printen:
NBB grote systeemkaart blanco 2016 (Open Office en Word, A4-formaat) **
NBB-systeemkaart (Excel, A5-formaat) *
NBB-systeemkaart Acol met vierkaart hoog (Word, A5-formaat)
NBB-systeemkaart Acol met vijfkaart hoog (Word, A5-formaat)

Deze systeemkaarten kunt u printen en met de pen invullen:
NBB grote systeemkaart blanco 2016 (PDF, A4-formaat) **
NBB grote systeemkaart blanco 1988 (PDF) en invulinstructie (pdf) *
NBB kleine systeemkaar blanco (PDF) en invulinstructie (pdf)

Hier kunt u alles lezen over het Biedermeijer Rood biedsysteem:
Biedermeijer® Rood: voor de wedstrijdbridger. Met systeemkaart.

Ook kunt u de Standaard Hoog Systeemkaarten gebruiken:
Standaard Hoog voor beginners en Standaard Hoog voor clubspelers
Toelichting op Standaard Hoog (artikel in Bridge, mei 2014)

Ook de Wereld Bridge Federatie heeft internationale systeemkaarten ** die met de computer (Excel of Word) kunnen worden ingevuld. De zgn. Convention Card Editors (op dezelfde pagina te vinden) kunnen nog wel worden gebruikt maar internationaal is men vrijwel volledig overgestapt op de Excel- en Word-kaarten en het is niet meer mogelijk om deze te downloaden en te installeren.
Voor een Engelstalige kaart op A4-formaat is ook op onze site een Word-sjabloon (dot) beschikbaar: WBF-systeemkaart **.

De spelregels voor bridge kunt u vinden via onderstaande links en bijlagen. Wanneer u iets snel wilt opzoeken kunt u gebruik maken van het online digitale spelregelboekje.

De spelregels worden ook nader toegelicht in de Gids voor bridge en de De ArbitreerWijzer.

Na het overweldigende succes van de Gids voor bridge heeft hetzelfde team een nieuw boekje geschreven: de ArbitreerWijzer. In dit boekje zijn de meestgebruikte spelregels in overzichtelijke stroomschema's gegoten.
Het beeld van de druk bladerende arbiter, naarstig in het spelregelboekje op zoek naar het juiste (sub-)artikel om een onvoldoende bod of een verzaking op te lossen, is daarmee verleden tijd.
De ArbitreerWijzer (72 pagina's) is bedoeld als handig hulpmiddel bij arbitrages maar is geen vervanging van het spelregelboekje. 

Voorbeeld van een Stroomschema:
Voor de beurt uitkomen met de beeldzijde naar boven

Idee en initiatief: Rob Stravers en Ron Jedema.
Inhoud: Henk van Gend, Ron Jedema, Siger Seinen, Cees Verdonk.
Realisatie: Nederlandse Bridge Bond.
Prijs: € 6,95 (exclusief verzendkosten)
Verkrijgbaar bij: de Bridge- en Boekenshop.

Bijlagen:
Bewaar het bestand arbitreerwijzer_online.pdfArbitreerWijzer

Het team van de ArbitreerWijzer heeft nu ook de AlerteerWijzer gemaakt.
In een overzichtelijk stroomschema is aangegeven wat wel en niet gealerteerd moet worden.

Bijlagen:
Bewaar het bestand alerteerwijzer-12-2010.pdfAlerteerWijzer

De Wereld Bridge Federatie (WBF) heeft de winstpuntenschalen voor viertallenwedstrijden aangepast. De NBB zal de nieuwe schalen per komend seizoen (2013-2014) invoeren.
De nieuwe winstpuntenschaal loopt van 10-10 tot 20-0 en zal vanaf 1 september bij alle viertallenwedstrijden worden gebruikt. Uiteraard zal het NBB-Rekenprogramma tijdig worden aangepast. In WekoWijzer 127 en Bridge van september wordt uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe winstpuntenschalen. Klik hier voor de nieuwe winstpuntenschaal

Cover Gids voor BridgeDe Gids voor bridge is geschreven door Rob Stravers en uitgegeven door de NBB.

In de Gids voor bridge staan uitsluitend de regels die elke bridger aan tafel moet kennen om correct en met plezier te kunnen bridgen. Dus zonder de noodzakelijke tekst en regelgeving voor arbiters. Daarom is het een zeer leesbaar boekje geworden. Het boekje is uitermate geschikt om de leden van de vereniging op een prettige manier voor te lichten over de correcte gang van zaken aan tafel. Eigenlijk zou iedere bridger dit boekje moeten kennen, als een soort ‘bridgevaardigheidsbewijs’.

De Gids voor bridge is voor € 1,- (exclusief verzendkosten) te koop bij de Bridge- en Boekenshop. De Gids voor bridge kan onderaan dit artikel gedownload worden.

Gebleken is dat de Gids voor blinden en slechtzienden niet is om te zetten naar braille en/of gesproken woord. De kaartsymbolen worden door omzettingsprogramma's namelijk niet herkend. Op verzoek van een van onze blinde leden is er een versie van de Gids voor Bridge gemaakt die wel ondersteund wordt. In dit geval betreft het het programma Jaws 9.0 dat geschreven tekst omzet in gesproken woord en/of braille. Als u in het bezit bent van een dergelijk programma kunt u dit speciale bestand hieronder downloaden.

De Nederlandse Bridge Bond hanteert de volgende leeftijdscategorieën:

  • Pupillen: mogen geen 16 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
  • Aspiranten: mogen geen 21 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
  • Junioren: mogen geen 26 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
  • Senioren: moeten minstens 60 zijn of worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.

Voor 2016 betekent dat:

  • Senioren: geboren in 1956 of eerder
  • Pupillen: geboren in 2001 of later
  • Aspiranten: geboren in 1996 t/m 2000
  • Junioren: geboren in 1991 t/m 1995

Met ingang van 1 september is de nieuwe alerteerregeling van kracht. Er is een uitgebreide toelichting met voorbeelden beschikbaar. In het oktobernummer van Bridge zal de nieuwe regeling aan de hand van diverse voorbeelden worden geïntroduceerd. Ook zal in het oktobernummer van de WekoWijzer nader op de nieuwe regeling worden ingegaan.
Tevens zijn de instructies voor het invullen van de kleine en grote systeemkaart up-to-date gebracht. Beide versies vindt u hier.